25 scholen strijden om titel regiokampioen Nationale Voorleeswedstrijd 2023

Wie leest het beste voor?

Wie leest het beste voor?

Vandaag, 8 maart, organiseert Bibliotheken Noord Fryslân de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd in de Koornbeurs.
Lees meer over
Franeker Courant

Kandidaten van 25 basisscholen uit de regio Noordwest-Fryslân nemen het tegen elkaar op voor een plekje in de provinciale ronde. De deelnemers zijn tijdens de voorleeswedstrijd op school voorleeskampioen geworden en strijden vanaf 15.00 uur in Franeker voor een plekje in de provinciale ronde.

Het gaat om kandidaten van basisscholen uit Achlum, Berltsum, Bitgummole, Dronryp, Franeker, Harlingen, Menaam, Midlum, Oudebildtzijl, Ried, Sexbierum, Sint Annaparochie, Sint Jacobiparochie, Tzum, Vlieland en West-Terschelling. De leerlingen lezen een door henzelf gekozen fragment voor uit een kinderboek.

De wedstrijd is verdeeld over twee zalen. De presentatie van de voorleeswedstrijd is in handen van Sander van Circus Salto en Lisa Fazzi, lees- en mediaconsulent bij Bibliotheken Noord Fryslân. In de jury zitten dichter Arjan Hut, schrijver en columnist Martsje de Jong, schrijver en dichter Kate Schlingemann, wethouder van de gemeente Waadhoeke René de Vries, raadslid van de gemeente Waadhoeke Hanna van der Werff en Erna de Vries van kinderboekenwinkel De Toverlantaarn. Tijdens de pauze verzorgt Sander van Circus Salto een act.

De winnaars van vandaag mogen door naar de provinciale ronde op 11 april in Theater de Skâns in Gorredijk. De provinciale winnaar zal Fryslân vertegenwoordigen in de landelijke finale op 24 mei in Utrecht. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de openbare bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.