Zonnebloem Boornbergum helpt Sûnenz/NeiBertilla aan rolstoelfiets

Een Zonnebloemfiets: je even vrij voelen...

Een Zonnebloemfiets: je even vrij voelen... Foto: Zonnebloem

Zonnebloemafdeling Boornbergum heeft een rolstoelfiets in bruikleen aangeboden aan Zorglocatie Sûnenz/NeiBertilla in Drachten.
Lees meer over
Drachtster Courant

Landelijke vereniging De Zonnebloem is met ingang van vorig jaar gestart met het plaatsen van Zonnebloemfietsen in geheel Nederland. Vanuit het regiobestuur in regio Zuidoost Friesland is dit nieuwe initiatief met open armen ontvangen. „De Zonnebloem is voor alle mensen met een fysieke beperking. Dus bijvoorbeeld niet dementerenden, omdat onze vrijwilligers daar niet op ingesteld zijn”, aldus tweede secretaris Maaike Walthuis van de regio Zuidoost Friesland.

De speciale fiets is voor personen die aan hun rolstoel gekluisterd zijn, een uitkomst. Daarbij kijkt de Zonnebloem-afdeling Boornbergum naar eigen deelnemers, maar ook naar bewoners van zorglocatie Sûnenz/Neibertilla, en inwoners van Boornbergum, Drachten en omstreken.

‘Vrij voelen’

„Er samen met een familielid of fietsvrijwilliger/ster op uit kunnen, de wind weer door de haren voelen, je weer eens even ‘vrij’ voelen zoals we ook hoorden. Daar is Zonnebloemrolstoelfiets voor. We zoeken als lokale afdeling van De Zonnebloem bewust de samenwerking met een zorginstelling waar we graag mee samenwerken”, laat mevrouw Walthuis weten.

De Zonnebloemafdeling Boornbergum wil mensen met een fysieke beperking steunen door huisbezoekjes en activiteiten te organiseren voor mensen die door hun fysieke beperking dreigen te vereenzamen. „Binnen zorglocatie Sûnenz/Neibertilla, wonen mensen die omdat ze rolstoelgebonden zijn weinig buiten komen en er graag met een vrijwilliger/ster op uit willen gaan”, aldus Walthuis, die na elf jaar ‘regio-secretariaat’ bestuurlijk een stapje terug doet.

Fietsvrijwilligers

Zonnebloem-afdeling Boornbergum werd voor deze actie gesteund door Stichting De Friesland. Maar er is meer nodig, want de fiets moet ook ‘bemand’ worden. De afdeling en Sûnenz/Neibertilla zoeken daarom fietsvrijwilligers die af en toe met een rolstoeler op pad willen.

Voor meer info: Zonnebloemafdeling Boornbergum, voorzitter Lenie Rijm, telefoon 0512 530247 of via Sûnenz/Neibertilla, Corrie de Vries, vrijwilligerscoördinator. Bij haar kunnen vrijwilligers trouwens ook terecht voor deelname aan NL Doet.