Samen met

Vuurwerkwinkel Drachten: ‘We verwachten weer drukke dagen, maar de coronajaren hebben wel sporen achtergelaten in vuurwerkland'

Peter Veneboer van Vuurwerkwinkel Drachten is klaar voor de drukke verkoopdagen Foto: Yke Bremer

Na twee jaar mag Vuurwerkwinkel Drachten eindelijk weer vuurwerk verkopen op 29, 30 en 31 december. ,,Alle seinen staan op groen en geen onzekerheid dit jaar. We verwachten weer drukke dagen, zoals vanouds”, aldus eigenaar Peter Veneboer van de vuurwerkwinkel.
Lees meer over
Drachtster Courant

Enkele weken voor de eindejaarsverkoop ligt er al kinder- en fopvuurwerk - zogenaamde categorie 1 - in de schappen en een stel jongeren loopt met een pakje ‘kortsluiters’ naar de kassa. ,,De knal”, is het antwoord op de vraag wat ze zo leuk vinden aan het afsteken van vuurwerk. ,,Iedereen wil vuurwerk en je moet erbij zijn, want anders is het uitverkocht”, voegen ze toe.

Sporen

De coronajaren hebben hun sporen wel achtergelaten in vuurwerkland, legt Veneboer uit. ,,Veel collega’s zijn gestopt met de vuurwerkverkoop door de grote onzekerheid. In 2019 waren er nog 1250 vergunningshouders en dit jaar zijn daar nog 900 van over. Een derde is afgehaakt omdat je toch kosten moet maken als je vuurwerk wilt verkopen. Je hebt keuringskosten van je brandmeld- en sprenkelsysteem en verder heb je provinciale en gemeentelijke goedkeuring nodig, voordat je verkoopvergunning geldig is. De regels zijn na de vuurwerkramp in Enschede in 2000 aangescherpt. Door alle onzekerheid zijn er in de coronajaren veel collega’s afgehaakt. In Drachten heb je nog maar vier verkooppunten, terwijl dat er voorheen zeven waren.”

In Nederland wordt gemiddeld voor een kleine zestig miljoen euro per jaar de lucht in geschoten, terwijl maar zo’n twintig procent van de Nederlanders iets met vuurwerk heeft. ,,We hebben in veertig jaar nog nooit niet mogen verkopen. Zo hadden we vorig jaar alle folders al gedrukt en hoorden we pas begin december dat we niet mochten verkopen. We hebben 40.000 folders moeten weggooien. Gelukkig kregen we wel compensatie.”

Druk

Veneboer verwacht dat het weer heel druk gaat worden op de drie verkoopdagen eind december, waar met name categorie 2 vuurwerk verkocht zal worden. ,,De online verkoop begint al eerder, maar de meeste wachten vaak tot het laatst. Het is vuurwerk wat je vanaf 16 jaar mag kopen. Het kindervuurwerk mag vanaf 12 jaar, maar dat is moeilijk te controleren om ze pas vanaf 14 jaar een identiteitsbewijs hoeven te hebben. Na drie jaar weet je niet wat je exact kunt verwachten, maar we denken dat het als vanouds weer druk gaat worden. Op de drie verkoopdagen wil iedereen wel graag meewerken in de vuurwerkwinkel. We hebben zo’n tien man extra nodig op die dagen. Ze werken in de bunker en de winkel. De drie drukke verkoopdagen hebben altijd iets bijzonders.”


Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Drachtster Courant

Nieuws

menu