Samen met

De Lawei schakelt voor het eerst vrijwilligers in om schouwburg in kerstsfeer te hullen

De vrijwilligers met in het midden Appie Stoker (gele trui) en Henriette van Dam (rechts, één na achterste) Foto: Yke Bremer

Kerstbomen, kransen, ballen, slingers, rendieren en verlichting: het is slechts een kleine greep uit de kerstspullen die De Lawei in de decembermaand versieren. Bijzonder is dat dit jaar vrijwilligers vier dagen in de weer zijn geweest om de schouwburg in een gezellige kerstsfeer te hullen.
Lees meer over
Drachtster Courant

Appie Stoker en Henriette van Dam – tante en nicht – uit Drachten zijn twee van de vrijwilligers die druk bezig zijn om de hal, foyer, trappen, de wachtruimtes, de gangen en theatercafé Hopper in De Lawei om te toveren in de kerstsfeer. Bij toeval horen ze dat het ook nog de ‘dag van de vrijwilliger’ is op een van de dagen dat ze bezig zijn met versieren.

De beide Drachtsters leggen uit hoe ze als vrijwilliger in De Lawei terecht zijn gekomen. ,,Ik zag de oproep op Facebook en heb Henriette direct geappt. Zij was ook enthousiast. Het leek ons leuk om samen mee te doen. Ik ben vrij creatief en vaak bezig om dingen zelf te maken”, legt Appie uit, terwijl ze blij is dat ze even kan zitten. ,,Het is weer eens wat anders”, vult Henriette aan. ,,Ik ben zelf altijd activiteiten begeleidster geweest. Het is leuk om mee te werken aan dit project.”

Reacties

Marjolein van der Meer, hoofd marketing van De Lawei, was verrast over de vele reacties die de schouwburg kreeg op de oproep voor de kerstaankleding van de schouwburg door vrijwilligers. ,,We hebben zoveel leuke reacties gehad. Iedere dag lopen er zo’n acht vrijwilligers rond onder leiding van onze coördinator Caroline. Zo had een dochter haar vader getipt met de opmerking ‘jij kunt wel kerstbomen sjouwen’.

Het is ook voor mensen die alleen of eenzaam zijn een manier om even samen te komen”, voegt ze er aan toe. ,,Het is een heel gezellig groepje”, aldus Henriette en Appie. ,,Je kent elkaar als vrijwilligers niet, maar je maakt snel even een praatje. En tussen de middag hebben we leuk met elkaar geluncht.”

In voorgaande jaren ging het personeel zelf aan de slag met de kerstaankleding van De Lawei. ,,Maar we zitten ook met personeelstekorten en hebben daarom dit jaar een oproep gedaan naar buiten. En met groot succes. We hebben een kelder vol met kerstspullen en de vrijwilligers zijn al druk aan de slag geweest. We hebben vier dagen voor de kerstaankleding uitgetrokken, maar misschien kunnen we het wel in drie dagen op redden.”

Zweefmolen

In de grote foyer komt van 23 tot en met 30 december een zweefmolen te staan voor kinderen. ,,Het is een mooie eyecatcher. De zweefmolen speelt ook een rol in de kerstmusical De Fee van Folgeren . Het is een eigen productie waarin mensen uit de gemeente Smallingerland meespelen. Het is gebaseerd op het boek over Nanny McPhee”, legt Marjolein uit. ,,We hopen dat er veel mensen naar de kerstmusical voor jong en oud komen, die speelt van vrijdag 23 tot en met vrijdag 30 december.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Drachtster Courant

Nieuws

menu