Suzanna Jansen vertelt in Drachten over nieuwste boek: De omwenteling

Suzanna Jansen.

Suzanna Jansen. Foto: Mark Uyl

Suzanna Jansen, auteur van ‘Het Pauperparadijs’, komt dinsdag 14 maart naar Boekhandel van der Velde in Drachten om te vertellen over haar nieuwste werk: De omwenteling.
Lees meer over
Drachtster Courant

Op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen-Dingemans een laken buiten. Het is geen wasdag en het laken is niet eens nat. Haar jongste dochter, Suzanna, weet: mijn moeder stelt nu een daad, ze sluit zich aan bij de vrouwenbeweging. Meesterverteller Suzanna Jansen, auteur van Het Pauperparadijs , schetst in De Omwenteling de afgelopen eeuw vanuit een nieuw perspectief: dat van de vrouw.

Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft haar dochter meer rechten en is haar wereld groter dan de huiskamer. In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk – en daarmee dat van ons allemaal.

Ondergeschiktheid

Vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf vertelt Jansen hoe vrouwen leefden binnen de marges van ondergeschiktheid en dienstbaarheid, en hoe de strijd verliep om te worden behandeld als gewoon mens. Gaandeweg ontdekt Betsy dat een vrouw ook naar een ander leven mag verlangen. In haar eigen stijl legt Suzanna Jansen in De Omwenteling de anatomie bloot van de tergend trage, maar niet te stuiten omwenteling van de emancipatie. Ze weet als geen ander met een klein verhaal een grote geschiedenis te vertellen.

Deze literaire avond is georganiseerd in samenwerking met Boekhandel van der Velde en de Stichting Literaire Activiteiten Smallingerland. Kaarten zijn te reserveren via bibliotheekdrachten.nl.