Samen met

Oud-leerling Rowan Veltman steelt de show op Paarse Vrijdag bij csg Liudger Drachten en Burgum

Rowan Veltman wordt gefilmd tijdens zijn optreden. Foto: csg Liudger

De scholen van csg Liudger in Drachten, Waskemeer en Burgum kleurden paars tijdens Paarse Vrijdag. Leerlingen en docenten hadden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een optreden van een BN’er en/of een Paarse Markt.
Lees meer over
Drachtster Courant

Elk jaar vindt Paarse Vrijdag op de tweede vrijdag van december plaats, met als doel om seksuele- en genderdiversiteit bespreekbaar te maken. De (coach)lessen van deze week stonden op Liudger Raai Drachten dan ook in het teken van diversiteit en LHBTQIA+, oftewel: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer, intersekse en aseksueel.

Hoogtepunt van de week waren de optredens van Rowan Veltman (oud-leerling van CSG Liudger). Veltman deed in september van dit jaar mee aan Holland’s Got Talent. Met een Friese vertaling van het nummer Everything I Wanted van Billie Eilish, wist hij zich in één optreden te plaatsen voor de halve finale van deze talentenjacht op RTL4.

Mystery guest

Tijdens Paarse Vrijdag bracht deze bekende Fries (en BN’er) verschillende liedjes naar Liudger Raai Drachten én Liudger Burgum. In Drachten was Veltman de mystery guest , waar hij de spetterende opening verzorgde. Van Titanium tot aan zijn auditienummer bij Hollands Got Talent, alles kwam voorbij. Aan het eind van zijn optreden sloot Veltman af met de woorden Leef en laten leven . Een duidelijk statement, waarmee hij om acceptatie van alle seksuele- en genderdiversiteit vraagt.

In de pauzes werd in het atrium van de Raai een Paarse Markt gehouden. Hier verkochten leerlingen paarse haarspray, paarse nagellak en zelfgebakken cakejes. Ook stond er een kraam waar leerlingen meer informatie over LHBTQIA+ konden ontvangen.

Armbandjes

Ook de andere locaties van Liudger besteedden aandacht aan Paarse Vrijdag door paarse armbandjes uit te delen, met posters en het hijsen van de regenboogvlag. In de lessen en/of in de dagopening was Paarse Vrijdag op alle scholen van Liudger het onderwerp van gesprek.

,,Het is goed om met elkaar in gesprek te zijn op dagen als deze, ook als je het niet met elkaar eens bent. Met deze dag willen we kenbaar maken dat iedereen erbij hoort en mag zijn wie diegene wil zijn”, aldus Kirsten Ballast, docent geschiedenis en mentor op Liudger Raai.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Drachtster Courant

Nieuws

menu