Energiecoache Willem Heida uit Drachten: 'Heel prettige gesprekken'

De Smallingerlander Energiecoaches. Foto: Albert Smeding
Met een certificaat op zak, uitgedeeld door hun begeleiders, staan ze klaar om inwoners van Smallingerland te helpen om in huis energie te besparen. Van hut tot droomhuis, van tochtstrip tot warmtepomp, de energiecoaches kunnen helpen. Ze zijn er niet alleen tijdens het Energiecafé in de bieb, maar komen ook op aanvraag gratis bij inwoners op bezoek. Ze denken dan mee over verschillende stappen die ondernomen kunnen worden om het huis te verduurzamen. Het team bestaat inmiddels uit 22 energiecoaches die ieder hun expertise hebben: zo is er op iedere energievraag een antwoord.
„We hebben een certificaat gekregen”, vertelt de 70-jarige Drachtster. „Och, het is een leven lang leren. Ik ben bouwkundedocent geweest, mijn hobby’s zijn niet in deze lijn. Dat is vooral schaatsen en sporten. Och, ik had tot de vakantie niet veel te doen. Ik deed nog iets vanuit mijn vorige werk, en zag een artikel van de bibliotheek dat ze om energiecoaches vroegen. Dat heeft mijn interesse wel, dus ik dacht ‘het zou wel eens bij me kunnen passen’. Daarop hebben we een gesprek gehad.”
Klankbord
Heida is inmiddels enige tijd aan de slag als energiecoach. „We hebben een of twee gesprekken in een week, de dingen die jij over duurzaamheid weet, kun je vertellen aan de mensen. Sommigen willen gewoon een klankbord hebben. Het zijn heel prettige gesprekken, en het is heel breed. We hebben een training gevolgd over maatregelen, van klein tot groot. Bij huurwoningen gaat het vaak om kleine maatregelen, zoals het advies om vijf minuten te douchen.”
De coaches zijn niet alwetend. „Zeker niet. Maar kunnen het nazoeken en samen hebben we wel wat kennis in huis. We zoeken nog wat experts die vanuit hun achtergrond iets weten, of daarin geschoold zijn. Scholing, daar zijn we ook mee bezig”, legt Heida uit.
Waar de energiecoaches zich beperken tot advies, is er op korte termijn ook praktische hulp. „Bibliotheek Drachten heeft een FIX-team klaarstaan om de theorie in de praktijk te brengen. Deze handige FIX’ers helpen met het aanbrengen van bijvoorbeeld radiatorfolie en tochtstrippen. Hierbij ligt de focus op het helpen van mensen die zelf niet in staat zijn om dit te doen”, vertelt Heida.
Warmtepomp
De adviezen worden gewaardeerd. „Dat voel je, maar je vraagt er ook naar. De teneur van reacties is, ‘dit is wel wat we verwacht hebben’. Vooral bij koopwoningen, eigenaren ervaren het wel als heel positief. Je kunt ze ergens opmerkzaam op maken, grote maatregelen als zonnepanelen, naïsolatie, een cv-ketel moet vervangen worden. Dat hangt van de woning af.”
Energiecoaches zijn ook vaak ervaringsdeskundige. „Wij hebben thuis een warmtepomp, die ervaring kun je ook delen. Het bevalt trouwens heel goed, we hebben er ook wat zonnepanelen bij. Er is verder airco die ook kan verwarmen. Bij huurwoningen gaat het vaak kleinere dingen, je kunt aan het huis zelf weinig doen. Welke verhuurder je hebt, maakt wel verschil. In wijk De Wiken was er laatst een peiling. We hebben vanuit een bouwkeet advies gegeven. Twee woningstichtingen hadden mensen in de wijk om maatregelen aan te brengen.”
Wie ook steentje bij wil dragen aan duurzaamheid en andere inwoners van Smallingerland wil helpen, kan terecht bij het FIX-team. Voor meer informatie: asmeding@bibliotheekdrachten.nl of bel: 0512 51 26 80.