De Pionier Drachten in teken van Streetwise

Wachten voor het verkeerslicht bij het zebrapad.

Wachten voor het verkeerslicht bij het zebrapad. Eigen foto

Basisschool De Pionier in Drachten stond woensdag in het teken van verkeer. ANWB Streetwise was te gast met een praktisch verkeerseducatieprogramma om de kinderen van de school te leren beter om te gaan met het huidige verkeer.
Lees meer over
Drachtster Courant

Met speciaal ontwikkelde lesmaterialen zoals elektrische rijlesauto’s, zebrapaden, verkeerslichten en een fietsparcours wordt de praktijk zo veel mogelijk nagebootst. Daarnaast zet ANWB Streetwise stevig in op afleiding in het verkeer door smartphone gebruik. Leerlingen worden bewust gemaakt van eigen - gevaarlijk - verkeersgedrag. Ook is er aandacht voor hoe kinderen veilig kunnen fietsen met een fietshelm.

Afleiding

Voor elke groep was een eigen verkeersprogramma, zoals Toet toet voor groepen 1 en 2 over onder meer de fietshelm, veilig oversteken, gebruik van de autogordel en een autostoeltje. Blik en klik (groepen 3 en 4) had onder meer een parcours met gebruik van de fietshelm en veilig meerijden in de auto.

Groepen 5 en 6 kregen ‘les’ over afleiding in het verkeer, ook vanaf de bijrijdersstoel van een lesauto. Ze mochten zelf remmen om de reactietijd, de remweg en het effect van het dragen van de autogordel bij een noodstop te ervaren. Groepen 7 en 8 doken in mobiel telefoon gebruik en bewustwording van eigen (gevaarlijk) verkeersgedrag, en reed het fietsparcours.