Samen met

Beetsterzwaag helpt mensen in nood met weggeefkasten en koken van maaltijden: 'Het is nodig helaas'

Eric Frans bij de weggeefkast aan de achterkant van zijn huis Foto: Yke Bremer

Het begon met één, maar sinds een week telt Beetsterzwaag twee weggeefkasten. ,,Het is nodig helaas”, aldus Eric Frans, die zelf het initiatief nam voor de eerste kast. ,,We koken verder maaltijden of krijgen ze gedoneerd. Als je zo mensen kunt helpen, dan doe je dat.”
Lees meer over
Drachtster Courant

In oktober zette Eric een weggeefkast achter zijn huis in het steegje achter Boslaan 99, nadat hij het idee van twee vriendinnen uit Brabant had overgenomen. ,,Ik ga het ook proberen, dacht ik. Met de hoge inflatie en energieprijzen kunnen veel mensen wel hulp gebruiken. Ik had nog een kast staan en heb er een overkapping op gezet en zo is het begonnen.”

De weggeefkast wordt goed gevonden, legt hij uit, terwijl hij de binnenkant van de kast laat zien. ,,Er worden veel spulletjes uitgehaald en gelukkig ook gedoneerd. Plaatselijk Belang Beetsterzwaag/Olterterp heeft vorige week een tweede kast aan de Utein 12 geplaatst. Mensen kunnen nu op twee plekken terecht.”

In de kasten staat houdbaar voedsel, verzorgingsproducten, maar er liggen ook sjaals om warm de winter door te komen. ,,We werken samen met het armoedefonds en krijgen elke maand menstruatieproducten. Mensen mogen ook kleding brengen. We kunnen alle hulp gebruiken, maar we nemen geen geld aan. Cadeaubonnen zouden wel kunnen”, legt Eric uit, die zijn persoonlijke motivatie om zich in te zetten voor mensen die het moeilijk hebben omschrijft door te zeggen: „Ik help graag anderen.”

Bekendheid

Om bekendheid te geven aan het initiatief en de samenwerking op te zoeken met anderen heeft hij een Facebookpagina opgericht met de naam weggeef/buurt en meeneemkasten Opsterland. Op de pagina staan ook meldingen van weggeefkasten aan de Leidyk 18 en Wine 13 in Ureterp en ook de kledingbank in Ureterp aan de Mounlean 20 is er bij aangesloten. ,,Zo kunnen mensen in Opsterland ons goed vinden en we zijn in gesprek om ook in Gorredijk en Bakkeveen weggeefkasten te plaatsen”, aldus Eric, die sinds kort in een rolstoel zit na een operatie aan zijn voet. ,,Het is belangrijk om alle adressen te noemen voor mensen die ons nodig hebben”, voegt hij toe. ,,Hoe meer adressen hoe beter. Je kunt een nieuwe weggeefkast altijd bij ons aanmelden en zo weet iedereen waar ze staan.”

Maaltijden

Met twee koks in Jubbega en Drachten worden er sinds kort ook maandelijks vijftien maaltijden gekookt onder de naam ‘Eten wat de pot schaft’. ,,Mensen kunnen een pb (persoonlijk bericht red.) sturen via Facebook als ze graag in aanmerking willen komen voor een maaltijd. Zo kunnen ze anoniem blijven als ze willen. Je ziet dat er soms nog wel sprake is van schaamte. De koks maken de maaltijden thuis en de belangstellenden kunnen ze komen halen.”

Verder worden er maaltijden gedoneerd door Amber de Vries van winkel/keuken Savour. ,,Iedere zaterdag blijft er wel wat over en dat krijgen wij dan, waarna mensen het zaterdagavond of zondag op kunnen halen.”

Vanaf januari gaan de leerlingen van kindcentrum De Finne meewerken aan het project ‘Eten wat de pot schaft’. ,,Ze mogen op school kiezen voor een soort keuze vak, waaronder koken. De school sponsort het eten en de leerlingen gaan het maken. En zo werken we samen in Beetsterzwaag, maar ook met de dorpen rondom om het leven van sommige mensen in deze moeilijke tijd wat beter te maken.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Drachtster Courant

Nieuws

menu