Vijftien jaar zanger Bertus Sipma en hij wist het altijd al: ik word later artiest

Entertainer Bertus Sipma in actie voor een volle zaal

Entertainer Bertus Sipma in actie voor een volle zaal Foto: Natasja Smink

Wat wil je worden? Ik word later artiest: dat was het antwoord van de 6-jarige Bertus Sipma. De entertainer uit Surhuisterveen is ondertussen 33 jaar en viert in 2023 zijn 15-jarige jubileum als bekende zanger van het Nederlandstalige lied.
Lees meer over
De Feanster

Hij heeft het drukker dan ooit, vertelt hij aan de vooravond van zijn jubileumjaar. ,,Ik heb met ‘Mercedes Benz’ een knaller van een hit op het moment en ik krijg aanvragen uit het Noorden van het land, maar ook uit Brabant, Zeeland en Limburg. Ik reis door het hele land en de plaat wordt geregeld gedraaid door Radio NL wat zorgt voor veel naamsbekendheid.”

Hij noemt zich een echte entertainer. ,,Zingen is niet alles. Ik denk dat het maar 40 procent van het verhaal is en entertainen 60 procent. Je moet een zaal aanvoelen. Ik ken zo’n 300 liedjes en doe ook veel improvisaties. Ik treed op in feesttenten, op festivals, in kroegen en op privéfeesten. Ik moet het hebben van de feestmuziek. Het is fantastisch om op een podium te staan met je microfoon en mensen te vermaken. Het is wel een apart beroep en niet allerdaags. Je moet vaak op pad als andere mensen vrij zijn.”

Normaal

Van belang is om gewoon je eigen ding te doen en normaal te blijven, vindt Bertus. ,,Je moet de kop erbij houden, netjes in de kleding zitten en op tijd zijn. Ik ben wat dat betreft veel professioneler geworden. In het begin doe je maar wat en zie je het meer als een hobby. Mijn vorige producent Emile Hartkamp, die veel bekende namen in de Nederlandse muziekwereld begeleidt, heeft me wat dat betreft veel geleerd”, aldus de Feanster, die ook nog deels werkt in het beveiligingsbedrijf van zijn vader. Verder regelt hij sinds vijf jaar boekingen van artiesten. ,,Ik ben echt bijna nooit thuis. Ik werk heel veel. Het is wel intensief, maar gelukkig is mijn stem goed getraind.”

Serieus

Hij geniet van zijn muzikale carrière die serieuze vormen begon aan te nemen vanaf zijn 18e jaar. ,,Ik zing al langer, maar vanaf die tijd werd het serieuzer”, legt Bertus uit, die opgroeide in Twijzelerheide. ,,Ik kreeg in 2008 een grote hit met ‘Als een meeuw in de wind’. Het was mijn eerste eigen liedje. Het begon toen al wat serieuzer te worden, maar je hebt dan nog geen idee wat je te wachten staat.”

De twee coronajaren noemt hij het ‘donkerste moment’ in zijn carrière. ,,Het is de slechtste tijd die ik gehad heb. Het was echt verschrikkelijk om plotseling thuis te zitten. Gelukkig konden we nog wel wat in de studio doen en daar is ook het lied ‘Mercedes Benz’ uitgekomen.”

Uiterste

Hij wil het uiterste eruit halen, benadrukt hij. ,,Ik wil op mijn 70ste kunnen zeggen dat ik alles heb gedaan wat mogelijk was. Ik wil gewoon knallen. Ik werk al zeven jaar met dezelfde geluidsman en ben trots op wat ik tot nu toe heb bereikt. Ik sta als het ware op de tweede trede van een trap en ik hoop nog verder naar boven te klimmen en meer bekendheid op te bouwen in Nederland. Het is hard werken en je moet er veel voor doen. Ik ben er nog lang niet en kan nog veel meer”, aldus de ambitieuze zanger.

Jubileum

Op zaterdag 1 juli 2023 wordt zijn 15-jarige jubileum groots gevierd op het Torenplein in Surhuisterveen. ,,De voorbereidingen zijn al in volle gang. Er komt een nieuw album ’15 jaar Bertus’ en ik heb een topprogramma met dertig gastoptredens. Jannes komt de nieuwe cd presenteren. Mijn nieuwe singel komt begin 2023 al uit”, vertelt Bertus over zijn jubileumjaar. ,,Terugdenkend ben ik trots op wat ik tot nu toe heb bereikt.”