Wyan Hoeksma schiet 25 jaar oud record Harkema-Opeinde uit de boeken

Wyan Hoeksma (links) en Hannie Frankes delen herinneringen. Foto: Desley de Vries

In 1997 scoort Hannie Frankes haar 78ste doelpunt voor het dameselftal van Harkema-Opeinde. Het is een record, behaald onder toeziend oog van wijlen leider Jappie Hoeksma. Het is de charme van familieclub Harkema-Opeinde dat 25 jaar later uitgerekend Hoeksma’s ‘pakesizzer’ Wyan met haar 79ste goal Frankes aflost als topscorer aller tijden bij de dames.
Lees meer over
De Feanster

Wyan Hoeksma: “Wat hie pake Jappie grutsk west dat hy twa topscorers ûnder syn hoede hân hat.” Hoeksma en Frankes kennen veel gelijkenissen: beiden spelen ze eerst in jongensteams voordat ze de stap naar een vrouwenelftal maakten, de voetbalgenen hebben ze van hun vader meegekregen en ook het neusje voor de goal is een gemeenschappelijke deler.

Verschillen zijn er ook. Hannie Frankes was een geboren spits, net als haar vader Kai, die voor meerdere clubs in de regio - waaronder Harkema-Opeinde - zijn doelpunten maakte. Kai heeft haar als coach de fijne kneepjes van het spitsenvak geleerd. De enorme scoringsdrang van Hannie Frankes en de puntgave voorzetten van teamgenoten bezorgden tegenstanders knikkende knietjes. Regelmatig hoorde ze vijandelijke verdedigers verzuchten: “Och nee, moatte we saterdei wer tsjin Hannie.”

Te lyts foar keeper

Wyan Hoeksma maakt daarentegen haar goals als nummer 10. Vader Anne (zoon van pake Jappie) was met 500 wedstrijden gekeepte wedstrijden voor Harkema-Opeinde 1 juist gewend om doelpunten te voorkomen. Hoeksma Junior wilde als ukkie dan ook het liefst keeper worden. Van het thuisfront kreeg ze geen goedkeuring: “Ik koe neffens heit te goed fuotbalje en wie te lyts om keeper te wurden.”

Het besluit zou Hoeksma en haar teamgenoten geen windeieren leggen: “Dizze topscorerstitel is in beleaning foar it hiele team. Al die jierren hawwe we mei syn allen trochsetten, hoe lestich it soms ek wie. No binne we gewoan koprinner yn ‘e kompetysje. Oan it ein fan it seizoen wolle wy as ploech it kampioenskip ek binnen sleepje.”

Rouwig om het verlies van haar topscorertitel is Frankes allerminst: “Ik haw in prachtiche tiid hân en fyn it allinich mar moai dat de nije generaasje it stokje oernimt fan de âlde. Wyan is noch jong en hat in protte potinsje. Ik gun it har fan harte!”

Nieuws

menu