Vertrek vluchtelingen uit Gerkesklooster: ‘Het is stil in het dorp’

Griselda Cardenas Perez, Melany Samanta Pino Cardenas en Sylvana Isabella Rios Cardenas bedanken Gerkesklooster met de woorden 'Gracias Gerkesklooster'

Griselda Cardenas Perez, Melany Samanta Pino Cardenas en Sylvana Isabella Rios Cardenas bedanken Gerkesklooster met de woorden 'Gracias Gerkesklooster' Eigen foto

,,Het is stil in het dorp. Anders zag je de vluchtelingen altijd rondlopen en stak je even de hand op”, aldus Elly van der Zaag van DorpskarWij in Gerkesklooster-Stroobos. De vluchtelingen uit de tijdelijke crisisnoodopvang vertrokken deze week naar Kollum en Harlingen.
Lees meer over
De Feanster

,,Je herkende ze op een gegeven moment. Dat heb je snel in een klein dorpje, waar je elkaar vaak tegenkomt. Het is jammer dat ze weg zijn. Dat is toch een veel gehoorde reactie. Het ging heel goed en we hadden een goed contact”, zo verwoordt de vrijwilligster haar eigen gevoelens en dat van veel dorpsgenoten.

Dinsdag zwaaide ze zelf de laatste vluchtelingen uit, die met busjes naar Kollum vertrokken waar ze zijn ondergebracht in het tot crisisnoodopvang omgebouwde scholencomplex van het Lauwers College. ,,Ze hebben daar meer vertier dan bij ons in het dorp. Je hebt daar een winkelstraat en er is meer te doen”, gaat Van der Zaag verder. ,,Maar ze vonden het hier ook prima. We hebben diverse keren wat voor ze georganiseerd, zoals een foodmarkt, wandeltocht en spelletjesmiddag.”

Verhuizing

De verhuizing verliep vlekkeloos, aldus woonbegeleider Klaas de Rode van de Veiligheidsregio Fryslân. ,,Op dinsdag vertrokken er 33 vluchtelingen, vooral gezinnen, echtparen en vrouwen met kinderen, naar Kollum. Op de zaterdag daarvoor waren er al tien mannen naar Harlingen verhuisd.”

De verhuizing is toch een emotioneel gebeuren, legt De Rode uit. ,,De vluchtelingen hebben afscheid genomen van de dorpsbewoners in Gerkesklooster-Stroobos. Ze gaan naar een andere locatie waar ze weer moeten wennen. Ze zijn wel blij dat ze voor een groot deel bij elkaar konden blijven en ook dat de begeleiding hetzelfde is”, legt De Rode uit, die zelf ook woonbegeleider van de groep was in Gerkesklooster.

De vluchtelingen blijven in ieder geval de komende vier maanden in Kollum. Het Generatiehuis in Gerkesklooster gaat weer door als vanouds met een kledingbank en bieb. ,,En er is wekelijks een koffiedrink ochtend, maar dat is al die tijd gewoon doorgegaan. Sommige vluchtelingen kwamen er gezellig bij zitten te haken of te breien en dronken een kopje koffie of thee mee”, aldus Van der Zaag.