Buitenpost Schoon: 'Er ligt steeds minder zwerfvuil'

Op pad met grijper en vuilniszak.

Op pad met grijper en vuilniszak. Foto: Buitenpost Schoon

De Landelijke Opschoondag is zaterdag 18 maart. Dat betekent traditiegetrouw ook een nieuwe editie van Buitenpost Schoon. En dat voor de tiende maal. Arjan Woertink is er vanaf het begin bij: ‘Het is gewoon een gezellige dag met een goed gevoel’.
Lees meer over
De Feanster

„Ik doe het tien jaar, het is ooit begonnen vanuit de Fonteinkerk hier. We hadden een gemeenteproject over klimaat en schepping. Toen kwam de landelijke opschoondag. Eerst ging het vanuit de kerk, nu is het van het hele dorp. Zelf maak ik niet schoon, ik rij rond met mijn auto met aanhangwagen. Ze bellen me op als ik vuil op moet halen. Ik ben ook meer coördinerend. De gemeente Achtkarspelen helpt trouwens elk jaar goed mee, die levert materialen als grijpers en hesjes.”

Vanaf 9.30 uur kunnen deelnemers de materialen (handschoenen, grijper, vuilniszakken en hesjes) ophalen bij sporthal De Houtmoune. Eerdere jaren was de Fonteinkerk startpunt, maar het kerkgebouw is momenteel in gebruik als opvanglocatie voor gevluchte Oekraïners.

Afvoer

Na een bakje koffie en een groepsfoto wordt opgeruimd op verschillende plekken in het dorp. Al het ingezamelde zwerfafval wordt vervolgens naar een centraal punt gebracht, waarna de gemeente Achtkarspelen het daar ophaalt en later afvoert naar milieustraat Lutkepost. Tegen de middag (half 1 of eerder) is ‘Buitenpost (weer) Schoon’. Vele handen maken ook hier licht werk. Wie mee wil doen, kan terecht op de site van Nederland Schoon (ook voor aanmelden): nederlandschoon.nl.

„We hebben meestal 30 tot 40 deelnemers, een vrij constante groep, met eens een uitschieter naar 50. Meer mensen mag altijd. Wat wel opvalt is dat er de laatste jaren veel minder vuil ligt. Dat komt volgens mij door statiegeld op flesjes en er zijn meer mensen die regelmatig opruimen. Maar het is nog steeds nodig, zeker. Het zou wel mooi zijn als er ook statiegeld op blikjes komt”, merkt Woertink op.

Langs wegen

Jong en oud kunnen meehelpen. „Ook ouders met kleine kinderen die een uurtje meedoen. Voor jongeren is het lastig, vanwege voetbal en zo. Er zijn tien schoonmaakplekken, je krijgt een kaart.” Een doelstelling is er niet. „Alles wat gebeurt is mooi. Vaak ligt zwerfvuil langs doorgaande wegen of rondweg, of fietspaden waar scholieren langsfietsen. In een woonwijk pakken bewoners het wel op.”

„Rond het station was het altijd een bende, maar mensen van de snackbar ruimen het nu regelmatig zelf op. En Toos van der Vaart (ook raadslid, red.) heeft een stuk weg bij haar geadopteerd. Het is gewoon netter, en mooi om te zien als iedereen dat doet. Het hele jaar door. Ik hoop dat het die zaterdag mooi weer is, dat is het meestal wel. Ach, het is gewoon een gezellige dag met een goed gevoel.”