Tialda Hoogeveen in Harkema geïnstalleerd als nieuwe Berneboeke-ambassadeur: 'In hiele eare'

Kinderburgemeester Lisanne Hiemstra maakt de benoeming van Tialda Hoogeveen als Berneboeke-ambassadeur officieel.

Kinderburgemeester Lisanne Hiemstra maakt de benoeming van Tialda Hoogeveen als Berneboeke-ambassadeur officieel. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Tialda Hoogeveen uit Drachten is woensdag in Harkema geïnstalleerd als nieuwe Berneboeke-ambassadeur. De journalist, redacteur en schrijver kreeg uit handen van de kinderburgemeester van Achtkarspelen, Lisanne Hiemstra, de ambtsketting van het Berneboeke-ambassadeurschap overhandigd.
Lees meer over
De Feanster
Drachtster Courant

De installatie op basisschool ’t Holdersnêst was tevens onderdeel van de start van de Nationale Voorleesdagen. Tialda Hoogeveen neemt het werk als Berneboeke-ambassadeur over van Lida Dykstra, die vanaf 2020 deze functie bekleedde. Dykstra nam meteen officieel afscheid van haar ambassadeurschap. Ze presenteerde ook haar nieuwste kinderboek ‘De Letterfretter’ en gaat zich nu weer helemaal op het schrijven richten.

Hoogeveen: ,,Ik fyn it in hiele eare om Berneboeke-ambassadeur fan Fryslân te wêzen. Ik haw der sin oan om it berneboek in noch grutter poadium te bieden. Der is in berneboek foar elkenien, foar bern én folwoeksenen, dêr bin ik wis fan.”

Schoolschrijver

Hoogeveen (geboren in Haskerdijken in 1974) was al een aantal jaren actief als Schoolschrijver aan Friese basisscholen en publiceerde verschillende boeken voor kinderen en volwassenen. Al voordat ze kon schrijven, was Tialda Hoogeveen uit Drachten schrijfster. Niet in woorden, maar ze maakte een plaatjesboek. En schrijven en lezen, daar is ze nog lang niet klaar mee. „Lezen vergroot je wereld, je empatisch vermogen. Literatuur geeft woorden aan gevoelens waar je zelf nog geen woorden voor hebt gevonden”, vertelde ze eerder.

Op school was ze ook al fantasierijk. „Op de Jenaplanschool waar ik op zat, was veel ruimte voor expressie, ik speelde altijd toneel, bedacht de voorstellingen zelf met vrienden. Ik was een dromer en had veel fantasie. Ik was echt een buitenkind, en ging ook graag naar de bibliotheek. Met mijn zusje maakte ik een schatkaart, een landkaart die ons de weg wees naar zelfbedachte wezens. Het werk wat ik nu doe, is dus eigenlijk wat ik altijd al deed. Het is geen hobby, maar mijn wezen.”

Een Berneboeke-ambassadeur zet zich in om lees- en boekenplezier onder de jeugd te verspreiden. Om de twee jaar wordt er een nieuwe benoemd. Belangrijkste taken zijn Friese kinderboeken en Fries lezen en spreken onder de aandacht te brengen van het publiek en een ‘gezicht’ te geven aan promotie van het kinderboek. De Berneboeke-ambassadeur is een project van Boeken fan Fryslân.