Talentenweken op CBS De Hoekstien in Surhuisterveen: 'Er is voor kinderen meer dan alleen huiswerk'

De leerlingen van De Hoekstien op bezoek in houtwerkplaats De Klamp Foto: Yke Bremer

Een groepje kinderen van CBS De Hoekstien loopt door de houtwerkplaats bij De Klamp in Surhuisterveen. Ze gaan in het kader van de ‘Talentenweken’ aan de slag met het maken van hun eigen vogelhuisje.
Lees meer over
De Feanster

,,Er is meer dan alleen huiswerk. Voor kinderen is het ook belangrijk om te zien en te ervaren wat er allemaal te doen is buiten de school. Zo zijn de leerlingen bezig geweest met fietstechniek, kook- en muzieklessen, breien, haken en borduren, papier maché, het maken van voederballen, natuurkundige proefjes, bouwen met ijscostokjes en fitness. Ze deden dat deels in school en bij VO Singelland en sportcentrum Reflex. De talentenweken duurden vier weken en de kinderen konden zo ervaren wat ze leuk vinden om te doen. Zo kunnen ze straks beter een keuze maken voor hun vervolgopleiding”, aldus vrijwilliger Enne Lien Windstra.

Ze helpt regelmatig op de basisschool en geniet van de reacties van de kinderen. ,,Ze vinden het heel leuk. De hele school doet aan de talentenweken mee, elke groep op zijn eigen niveau en manier. Eén leerling vond het breien zo leuk dat hij een breinaald met wol voor Sinterklaas heeft gevraagd. Dat laat wel zien hoe leuk de kinderen het vinden”, aldus Enne Lien, die bij De Klamp een groepje leerlingen uit groep 5, 6 en 7 begeleidt.

Samenwerking

De kinderen worden op De Klamp rondgeleid door medewerker André Swieringa en begeleider Johan van der Bij. ,,De samenwerking met de houtwerkplaats is heel leuk. Er werken verschillende soorten mensen van verschillende niveaus, die in De Klamp op hun eigen manier met hout aan de slag gaan. Sommigen vinden het leuk om de kinderen te vertellen over de werkzaamheden of helpen de kinderen met het in elkaar zetten van de vogelhuisjes. Voor ieder kind ligt een pakketje klaar met onderdelen en de naam van iedere scholier staat al in het hout gebrand. Dat maakt het heel persoonlijk”, legt vrijwilliger Enne Lien uit.

De talentenweken werden vorige week afgesloten en het team van De Hoekstien en de scholieren kijken er met veel plezier op terug, aldus Enne Lien. ,,Het was de eerste keer en ze willen er wel een traditie van maken. Je betrekt ook ouders en grootouders bij het project. Zo helpen er beppe’s mee met breien. Dat is voor het kleinkind en de beppe een hele mooie ervaring.”

Nieuws

menu