Stenen voor Vrede bij Paviljoen MeM in Buitenpost

Stenen voor de Vrede.

Stenen voor de Vrede. Foto: Pieter Lambrechtsen

Een steencirkel voor de vrede. Dat is een nieuw onderdeel van het project Oerbosk fan de Takomst van kunstenares Hetty Combs. De cirkel komt bij paviljoen MeM in Buitenpost. Meebouwen mag.
Lees meer over
De Feanster

Vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 juni kunnen bezoekers van de kunstroute Seizoensgasten meebouwen aan de steencirkel voor Vrede bij Paviljoen Mem in Buitenpost. Hetty Combs uit Buitenpost roept iedereen op om ‘balstiennen’ naar MeM te brengen.

Met elkaar een stukje Vrede op Aarde maken is het idee. De oorsprong van het plan is ontstaan tijdens de Koude Oorlog in de jaren ’70, maar het is volgens Combs relevanter dan ooit. Collega Pieter Lambrechtsen uit Lioessens bracht het weer in herinnering en zal de uitvoering in Buitenpost begeleiden.

Overal is gedoe

De initiatiefneemster vraagt belangstellenden een veldkeitje (balstien) uit de tuin of de omgeving mee te nemen en in de cirkel neer te leggen. “De wereld staat in brand, overal is oorlog en gedoe. De cirkels zijn letterlijk kleine stukjes Vrede op Aarde. Dat spreken we gewoon af met elkaar. Deze cirkel blijft hier liggen en mag groeien met iedere steen die aangedragen wordt.”

Stenen voor Vrede is een vorm van landschapskunst (Land-Art) en maakt deel uit van het grotere project Oerbosk fan de Takomst. Naast het aanplanten van bosjes worden er ook delen met (oer-)stenen ingevuld. Volgens de kunstenaar hoort dit in het landschap van Achtkarspelen, want ‘het komt letterlijk uit de grond’.

De nieuwe kunstroute Seizoensgasten wordt georganiseerd door collega Hennie Dijk-Stel ter gelegenheid van haar 70ste verjaardag in Noordoost Friesland. De deelnemers zijn allemaal professionals en lid van de beroepsgroep FRIA. Meer info over de route op https://seizoengasten.nl/ Wie meer wil weten over het Oerbosk fan de Takomst kan contact opnemen met Hetty Combs, 06-16480635.