Diamant in Surhuisterveen: pas na vier jaar verkering stapten Wietze en Anne in het huwelijksbootje

Burgemeester Brouwer feliciteert het diamanten paar.

Burgemeester Brouwer feliciteert het diamanten paar. Foto: Fokke Ophuis

Ze gingen niet over één nacht ijs, Wietze Huistra (23-12-1935) en Anne Huistra–Kalsbeek (5-10-1934) uit Surhuisterveen. Toch stapten ze na vier jaar verkering in het huwelijksbootje. Dat hen naar het diamanten jubileum voer.
Lees meer over
De Feanster

Wietze en Anne hebben elkaar leren kennen tijdens de winkelweek in Surhuizum en zijn 60 jaar geleden - na vier jaar ‘aftasten’ - in het huwelijksbootje gestapt. Het paar begon hun leven samen in een woning aan de Doezumer Tocht in Doezum. Later verhuisden ze naar een woning in Grootegast, die gratis ter beschikking werd gesteld door de werkgever van Huistra. Dit moesten ze echter verlaten toen Huistra chauffeur werd bij Broersma, een transportbedrijf uit Stroobos. Gedurende die periode hebben ze een korte tijd boven de Spaar- en Voorschotbank aan het Torenplein in Surhuisterveen gewoond. Sinds 1968 is hun thuis gevestigd aan De Slotstraat.

Chauffeur

Huistra heeft van jongs af aan gewerkt, de meeste jaren als internationaal chauffeur bij transportbedrijf Broersma, voornamelijk gericht op Duitsland. Mevrouw Kalsbeek was voor haar huwelijk werkzaam als coupeuse. Na het huwelijk heeft ze zich volledig gericht op het huishouden en de opvoeding van hun zoon, maar ze bleef haar talenten met de naaimachine gebruiken voor het maken van eigen kleding.

Mevrouw Huistra speelde in haar jonge jaren bij brassband Excelsior uit Surhuizum, maar hield daar na het trouwen mee op. Het paar woont zelfstandig de Slotstrjitte, al zijn er wat gezondheidsklachten. Door de vut van Huistra op zijn 59ste konden ze veel samen zijn en ondernemen. Het jubileum is in kleine kring gevierd, burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen kwam maandag de felicitaties overbrengen.