'Overleven' in barre Stertil Survivalrun Kootstertille

Klimmen langs de boorden van het Prinses Margrietkanaal.

Klimmen langs de boorden van het Prinses Margrietkanaal. Foto: Fokke Ophuis

De Stertil Survivalrun in Kootstertille kende zondagmorgen een deels witte start. Er lag nog sneeuw van vrijdag en zaterdag en dat maakte het er voor de ruim 1400 deelnemers niet makkelijker op.
Lees meer over
De Feanster

Sportievelingen van jong tot oud stroopten de mouwen op voor de vele aantrekkelijke en uitdagende hindernissen. Naast het Open Nederlands kampioenschap MSR (Middellange Survival Run) waren er diverse andere categorieën in deze 20ste editie, zodat een ieder zich op zijn of haar niveau kon uitleven. Uiteindelijk kwamen ruim 1400 sportievelingen aan de start voor een parcours van 4, 5, 8 of 11 kilometer.

De bouwers hadden de afgelopen weken veel fraaie obstakels, hindernissen en klimattributen uit de grond gestampt. Het was allemaal extra zwaar vanwege het beruchte ‘Tilster Survivalweer’. De deelnemers en vrijwilligers trotseerden diverse grimmige elementen, van sneeuw en regen tot een stevige wind.

De deelnemers bij de Jeugd Survival Run D (8-9 jaar) en Jeugd Survival Run C (10-11 jaar) mochten vanaf 9.30 op pad. De eerste lopers van de JSR-C werden ‘weggeblazen’ door een enthousiaste burgemeester Oebele Brouwer. Hij kreeg assistentie op een andere locatie, waar deelnemers aan de JSR-D door kinderburgemeester Lisanne Hiemstra van Achtkarspelen het startsein gaf. Vervolgens ging om de 4 minuten een groep het veld in.

Winnaars

Voor het Nederlands kampioenschap Middellange Survival Run was een boeiend parcours van 11 kilometer gebouwd. De eindhindernis was pittig, de spanning te snijden. Thom van Cappellen uit Zelhem won bij de heren in 1.23 uur en Bo de Groot uit Veenendaal werd Nederlands kampioen bij de dames in 1.52 uur. Naast diverse wedstrijdcategorieën waren er veel recreanten, jong en oud, getraind en ongetraind, uit binnen- en buitenland.

Het was gezellig druk rond het parcours en bij start en finish. De organisatie en de vele vrijwilligers kregen loon naar werken, het spektakel verliep zonder noemenswaardige problemen.

Winnaars wedstrijdcategorieën:

JSR D Heren: Jelke van der Meijden uit Oentsjerk.

JSR D Dames: Marrit Nauta uit Noardburgum.

JSR C Heren: Tomas Bosma uit Huis ter Heide.

JSR C Dames: Anne van Schuppen uit Driebergen.

JSR B Heren: Thygo de Vries uit Heerenveen.

JSR B Dames: Nova Werps uit Leeuwarden.

JSR A Heren: Germ Terpstra uit Tsjom.

JSR A Dames: Irene Groen uit Nijeberkoop.

BSC Heren: Wessel Piersma uit Appelscha.

BSC Dames: Robin Imre Wellen uit Dedemsvaart.

MSR Heren: Thom van Cappellen uit Zelhem.

MSR Dames: Bo de Groot uit Veenendaal.