Knallende melkbussen en knallend feest met (H)’olderaast Surhuisterveen

Carbidteam ‘(H)’olderaast’. Eigen foto

Lees meer over
De Feanster

31 december is een dag waar menig vuurwerk- en carbidliefhebber naar uitkijkt, zo ook de mannen van Carbidteam ‘(H)’olderaast’ uit Surhuisterveen/Opende. Wat jaren geleden met zes melkbussen en een tiental pallets om droge voeten te houden begon, is nu uitgegroeid tot een volwaardig carbidfeest aan de Kaleweg 26 in Opende.

Tenminste... dat hopen de mannen, want dit jaar is de vuurdoop. Al drie jaar lang wacht de vriendengroep om eindelijk groots uit te pakken. Een feest met alles erop en eraan, denk aan live muziek, een volwaardige tent en genoeg gerstenat om de keel mee te smeren. Het draaiboek wordt door één van de leden onder een grote berg stof weg getrokken.

Kwestie fan updaten

“Dizze leit hjir ek trije jier klear, it is dus in kwestie fan updaten en gaan met die banaan”. In twee coronajaren kon het feest niet plaatsvinden maar nu “sil it heve!”. Er is genoeg tijd geweest om alles tot in de puntjes uit te denken en voor te bereiden. Hierbij is veel komen kijken, een vergunning voor een dergelijk evenement is bijvoorbeeld niet zomaar geregeld. Aan alles is gedacht. “Minsken hâlde droege fuorten, sawol de manlju as de froulju kinne genôch drinken krije, der wurdt in poadium bouwt foar deartysten, en der sille tsientallen frijwillichers wese dy’t ús helpe sille, dêr kinne wy fansels ek net sûnder!”, aldus de organisatoren.

Aan de voorbereiding zal het duidelijk niet liggen. ‘’In bytsje knap waar soe lekker wêze, marja dat hawwe wy net yn ‘e hân’’, wordt er geknipoogd. De kracht van social media is niet te onderschatten, dat bevestigt ook het carbidteam. “Trochdat wy frij aktyf binne op ús Facebookpagina witte minsken ús sneller te finen”.

Hel van Harkema

De mannen laten niet alleen in de koude maanden van hun horen ook in hartje zomer zijn ze bereid te vinden om de bussen van zolder te halen. Zo werd er in juni nog het startschot gegeven van de ‘Hel van Harkema’ met het eigen gemaakte ’carbidcarousel’. Interactie met de volgers, dat is waar carbidteam ‘(H)’olderaast’ het voor doet.“Wy wolle de minsken der graach by belûke”. Dit doen de mannen door geregeld weggeefacties te organiseren, in samenwerking met lokale sponsoren. Zo wordt er onder andere twee keer een vuurwerkpakket t.w.v. 150 euro verloot, aangeboden door Kluswijs/vuurwerkexpert Surhuisterveen en helpt Kraanbedrijf Vrieswijk om de ludieke acties te ondersteunen.

Nieuws

menu