Jistrum wil in de Fryske top 100 komen: ludieke actie van doarpsbelang en fanfare Joost Wiersma

Bauke Brinkman (links) en Roelof Broersma tijdens de opname van de "Griene wei' Eigen foto

,,We gaan voor de 100”, aldus bestuurslid Michiel Oudega van doarpsbelang (DB) Jistrum. Het DB bestaat dit jaar 100 jaar en wil deze maand graag op de 100ste plek in de Fryske top 100 komen met het nummer Griene Wei.
Lees meer over
De Feanster

,,We hopen dat veel mensen op ons willen stemmen. Je hebt best wel wat nodig om in de top 100 te komen. Piter Wilkens stemt ook op ons nummer, maar dan moeten wij ook op hem stemmen”, vertelt Michiel lachend.

Ludiek

Het idee voor de ludieke actie ontstond dit jaar spontaan, voegt hij toe. ,, De tekst van Griene wei is geschreven door Bauke Brinkman en gaat over het mooie dorp Jistrum. Omdat de fanfare Joost Wiersma 125 jaar bestaat wilden we iets ludieks doen samen en zo kwamen we op het idee om een clip op te nemen en om te proberen om op nummer 100 van de Fryske top 100 te komen. We zijn in november met z’n allen de studio in gedoken en hebben het nummer opgenomen.”

Onder de naam Joost Jistrum mei Griene Wei staat het nummer in de lijst op de website Frysketop100.nl ,,Het is een nummer op de melodie van Country Roads van John Denver. Griene Wei wordt gezongen door het duo Bauke Brinkman en Roelof Broersma. In de bijbehorende clip komt een aantal activiteiten voorbij die afgelopen jaar in Jistrum zijn georganiseerd, zoals de opening van historische route door het dorp, het kindercircus, het festival Rinnend Fjoerke en het dorpsfeest.”

Op het moment wordt geprobeerd om zoveel mogelijk stemmers te krijgen. ,,We hebben flyers laten drukken en deze hebben we bij iedereen in Jistrum door de bus gegooid. Verder zijn we actief op Facebook en zoeken we de media op. Zo hopen we dat het gaat leven en we voldoende stemmen krijgen om in de Fryske top 100 te komen. De lijst wordt rond de kerstdagen bekend gemaakt op de top 10 na, want die hoor je pas op oudjaarsdag.”

Knallen

Op oudjaarsdag wil het 100-jarige DB Jistrum het bijzondere jaar 2022 op een speciale manier uitluiden. ,,Op 31 december willen we met honderd knallen het jaar afsluiten”, aldus Michiel.Nieuws

menu