Gryteke Schievink uit Reahel terug uit Mexico na stamceltransplantatie

Gryteke met haar groep Nederlanderse mede-patiënten op haar 'stamcel verjaardag' Eigen foto

Ze is net een maand terug uit Mexico, waar ze een stamceltransplantatie kreeg: MS-patiënte Gryteke Schievink uit Reahel is blij dat ze door crowdfunding de reis kon maken. ,,Ik voel me al wat beter en hoop in 2023 met mijn bucketlist te beginnen.”
Lees meer over
De Feanster

Ze wil nog graag een duikcursus doen en met paaldansfitness beginnen, vertelt ze enthousiast. En ze heeft veel uitnodigingen binnen van haar internationale MS-vrienden, die ze in Mexico heeft ontmoet. Na jaren van ziekte hoopt ze dat ze door de stamceltransplantatie weer meer energie krijgt om actief bezig te zijn. ,,Maar daar is het nu nog veel te vroeg voor. Ik ben nu nog erg moe en heb nog geen voldoende energie, maar ik hoop dat ik me beter ga voelen het komende jaar.”

Door de behandeling is de MS niet verdwenen, benadrukt Gryteke. ,,Het brengt geen genezing, maar het stopt. Je krijgt je energie terug. De uitval blijft. Ik heb uitval in mijn polsen en voeten. En in het eerste jaar zullen moeilijke en gemakkelijkere periodes elkaar afwisselen, hebben ze in Mexico voorspelt.” Maar de stamceltransplantatie heeft haar al één grote verbetering opgeleverd. ,,Ik heb geen hersenmist meer of zombiefases, zoals ik de momenten zelf noemde. Het waren momenten waarop ik niets bewust opnam en alles op de automatische piloot deed. Het gaat cognitief veel beter met me.”

Crowdfunding

Het jaar 2022 stond voor een groot deel in het teken van crowdfunding. ,,Er is van alles georganiseerd om geld in te zamelen voor mijn behandeling in Mexico. Zo heeft mijn oom Chris Semplonius heel Friesland rondgefietst en 25.000 euro opgehaald. Verder hebben we verschillende activiteiten gedaan, zoals een bingoavond in Twijzel, we hadden een Facebook veilingsite, we hebben social media en de kranten ingeschakeld en zo hebben we 55.000 euro bij elkaar gekregen. Helaas werd dit jaar de dollar veel meer waard en moest ik nog wat extra geld bijlenen, maar gelukkig kreeg ik de reis cadeau. En zo kon ik naar Mexico vertrekken, waar ik op 24 oktober ben geholpen.”

In Puebla in Mexico werd het lichaam van Gryteke als het ware ‘gereset’, zo legt ze uit. Na strenge coronatesten en uitvoerige onderzoeken kreeg ze chemo en daarna werden er stamcellen uit haar eigen lichaam gehaald en na een tweede ronde van chemo weer teruggeplaatst in Gryteke’s lichaam. Vervolgens moest ze tien dagen in quarantaine en werd ze begeleid door een persoonlijke verzorgster. ,,Zij zorgde voor mijn medicatie en dergelijke. Echt ideaal.”

Iedereen

Gryteke vindt dat alle MS-patiënten recht hebben op een stamceltransplantatie. ,,De behandeling zit vanaf volgend jaar ook in Nederland in het basispakket, maar je moet aan hele strenge eisen voldoen. De verwachting is dat er misschien tien of twintig MS-patiënten per jaar geholpen kunnen worden, terwijl er 35000 MS-patiënten in Nederland zijn. Ik vind dat ze op moeten houden met de strenge regelgeving en iedereen moeten behandelen. Van veel medicatie kun je ernstige bijwerkingen krijgen en het is ook heel duur. Geef iedereen de kans op deze behandeling. Het heeft een hoog slagingspercentage tussen de 75 en 87 %. Zo geef je mensen de kans op een normaal leven.”


Nieuws

menu