Fixteam: 'Alles wat je kunt doen, moet je aanpakken'

Jan Ewoud Douwstra: 'De wereld een beetje beter nalaten'.

Jan Ewoud Douwstra: 'De wereld een beetje beter nalaten'. Foto: Philip Driessen-Alpheois Portret

De gemeente Achtkarspelen bindt samen met de provincie Fryslân de strijd aan met energieverlies. Er komt een Fixteam, dat inwoners met raad en daad helpt hun woning te verduurzamen.
Lees meer over
De Feanster

Fixteam Surhuisterveen gaat mensen te helpen met energiezuinige aanpassingen in de woning. Jan Ewoud Douwstra van Plaatselijk Belang Surhuisterveen is een van de voortrekkers.

„De teams zijn nog in oprichting, één, twee of drie, we hopen op zoveel mogelijk. Ze gaan bij mensen thuis isolatiemaatregelen aanbrengen, gratis. Denk aan het plaatsen van tochtstrippen, een brievenbusborstel, douchetimer of radiatorfolie”, aldus de Feanster.

„De materialen worden beschikbaar gesteld, de teams gaan aan de slag om de woning te verbeteren. Inwoners krijgen betere isolatie en teams krijgen daarvoor een vergoeding, i.s.m. provincie. Verenigingen worden benaderd, en de kerken, om mensen voor te dragen. Daarna wordt uitleg gegeven aan de teamleden. De vereniging wie het team levert, krijgt 50 euro per woning die aangepast is. Dat kunnen ze gebruiken voor isolatie van eigen gebouwen, bijvoorbeeld als bijdrage in een warmtepomp of isolatie van de kruipruimte”, laat Douwstra weten.

Drijfveer

„Alle verenigingen in Surhuisterveen worden aangeschreven, ik verwacht ergens in april. „De wereld een beetje beter nalaten, dat is mijn persoonlijke drijfveer. Isolatie, zonnepanelen. Niet iedereen kan iets doen, maar alles wat je kan doen, moet je aanpakken. Als je maar één gezin kunt helpen, is dat al winst.”

Douwstra doet in het dagelijks leven sales en marketing bij schoonmaakbedrijf Cantorclin in Meppel, dat landelijk actief is. „Daarin doe ik ook van alles met duurzaamheid. Ik woon zelf al jaren in Surhuisterveen, ons huis is ook verbeterd. Isolatie. zonnepanelen, een warmtepomp, hr++ glazen, vloerverwarming, muurisolatie. Het dak? Dat weet ik eigenlijk niet, misschien was dat al zo. Maar eens naar kijken...”, lacht de duurzame Feanster.