Energiemarkt in Surhuisterveen: duurzaamheid voorop

Deze waterstofauto komt ook naar De Lantearne.

Deze waterstofauto komt ook naar De Lantearne. Foto: Alfred Lehmann

De gemeente Achtkarspelen en Plaatselijk Belang Surhuisterveen houden zaterdag 18 maart een energiemarkt in De Lantearne in Surhuisterveen. Centraal staan energiezuinigheid en duurzaamheid.
Lees meer over
De Feanster

Achtkarspelen heeft de handen ineengeslagen met Plaatselijk Belang Surhuisterveen om een evenement te organiseren dat helemaal in het teken staat van energiezuinigheid en duurzaamheid. Wethouder duurzaamheid, Lea van der Tuin-Kuipers, neemt de officiële opening voor haar rekening.

Er komen allerlei bedrijven die inwoners kunnen helpen om hun woning energiezuiniger te maken. Van isolatie tot zonnepanelen en van infrarood tot warmtepompen. De gemeente heeft een eigen stand en heeft een energiecoach op de markt voor persoonlijk advies.

Aanpassingen

De Rabobank geeft advies voor financiële oplossingen en het Fixteam Surhuisterveen staat paraat om mensen te helpen met energiezuinige aanpassingen in de woning. Bezoekers kunnen ook kennismaken met een auto die op waterstof rijdt en daarin een ritje maken (zij het niet achter het stuur). Een kopje koffie is inbegrepen, de auto zet zelf koffie. De succesvolle talentenwerkplaats - omgebouwde SRV-bus - laat zien hoe kinderen kennis maken met techniek en wetenschap.

Duurzame initiatieven en activiteiten staan dus centraal. Dus ook het splinternieuwe Feanster Repair Café, waar vrijwilligers samen met de eigenaar kapotte apparaten repareren. Ook zijn er elektrische auto’s en scooters en de Verspillingsmarkt, die voedselverspilling onder de aandacht brengt. Hier wordt ook rode bietensoep verkocht ten bate van Oekraïne. De markt is van van 10.00 tot 16.00 uur, de toegang is gratis.