Eetsalon Kootstertille: ‘Als je mensen zo gelukkig kunt maken, dan is dat prachtig'

Het Tilster Vangnet brengt met de activiteiten gezelligheid in het dorp Eigen foto

Sfeervol opgemaakte tafels, lekkere gerechten en meer dan twintig eters: de vrijwilligers van de ‘eetsalon’ in Kootstertille maken er iedere maand iets bijzonders van. ,,Als je mensen zo gelukkig kunt maken, dan is dat prachtig.”
Lees meer over
De Feanster

Wijke Hager en Richard en Emmy Baijer zorgen met nog twee vrijwilligers samen voor het maandelijkse etentje in dorpshuis Tillehûs. De eetsalon is een initiatief van het Tilster Vangnet, vertellen ze, waarbij Tilsters zich vrijwillig inzetten om dorpsgenoten te helpen of gezellige bijeenkomsten te organiseren.

Zaterdag staat er een speciaal kerstdiner op het programma. ,,Om vijf uur beginnen we. Wijke zorgt altijd voor de gezellige aankleding van de tafels en de zaal en wij staan in de keuken te zweten”, leggen Emmy en Richard lachend uit. ,,We maken er echt iets gezelligs van en proberen een leuke sfeer te creëren.”

Het kerstmenu hebben de Baijers - die in 2019 in Kootstertille zijn komen wonen - al in hun hoofd en ze laten foto’s zien van mooi opgemaakt voor-, hoofd, en nagerechten. ,,We hebben vroeger veel gekookt voor grote groepen op de camping. Bij de vraag of we wilden meehelpen met de eetsalon waren we direct enthousiast. Maar we missen wel een oven in de keuken van De Tille”, voegen ze toe.

Ochtenden

Naast het gezamenlijke etentje organiseren de vrijwilligers van het Tilster Vangnet al vanaf 2015 iedere eerste woensdag van de maand een gezellige koffieochtend met activiteit. ,,De bezoekers worden geëntertaind door bijvoorbeeld een muzikaal optreden, samen kaarten maken of bingo. We doen altijd iets extra’s. We beginnen om tien uur tot half twaalf. Zowel het eten als de koffie-ochtend is voor iedereen, maar in de praktijk komen er vooral veel ouderen en alleenstaanden.”

De reacties op de gezellige bijeenkomsten in De Tille zijn heel positief. ,,De bezoekers vinden het geweldig. Ze vragen soms wel: wanneer gaan we weer samen eten? Het speelt wel in het dorp en dat is mooi. Wij zijn als vrijwilligers blij dat we de mensen zo kunnen verblijden. We hebben veel trouwe bezoekers, maar er kunnen altijd meer mensen bij”, benadrukt Wijke. ,,Het is heel gezellig om te doen en je krijgt er heel veel voor terug.”

Nieuws

menu