Eerste Friese Knarrenhof komt in Surhuisterveen

Artist impression van de Feanster Knarrenhof. Foto: Inbo

Na jaren van voorbereiding is het bijna zover: de eerste Knarrenhof in Friesland. In Surhuisterveen wordt begin 2023 gestart met de sloop van de voormalige mavo, om ruimte te maken voor de zogeheten ‘Feansterhof’.
Lees meer over
De Feanster
Achtkarspelen

Naar verwachting start de bouw van Knarrenhof in Surhuisterveen in de zomer van 2023. Na projecten in het midden en oosten van Nederland komt het fenomeen Knarrenhof nu dus ook naar Friesland. De belangstellenden zetten zich al jaren, samen met Stichting Knarrenhof, in voor een Knarrenhof in Surhuisterveen.

„Op dit moment staan ruim 150 belangstellenden op de lijst, trouwens voor in de hele gemeente Achtkarspelen. Dat wil niet zeggen dat iedereen direct een woning wil, maar ze willen wel ingeschreven staan. Het gaat om mensen van 50 tot in de 80. Sietse Hoekstra, een van mensen van het eerste uur, is er ook nog steeds bij betrokken”, aldus Mariska Wolters van Stichting Knarrenhof te Amersfoort. Ze is voor Surhuisterveen ‘Knartrekker’ en procesregelaar, overigens ook voor projecten elders het land. .

Langelaan

Plan is om aan de Langelaan deze collectieve woonvorm te realiseren. Het wordt een hofje met 25 koopwoningen. Sommige woningen hebben een eigen tuin op de begane grond, andere woningen hebben een balkon. Daarnaast wordt er een gemeenschappelijke ruimte, genaamd het Hofhuys, en een gemeenschappelijke tuin gerealiseerd.

Nabuurschap

„Bij wonen in Knarrenhof staat nabuurschap centraal. Een vrijblijvende gemeenschap waar je van elkaars kennis, kunde en gezelschap mag profiteren. Het is een unieke woonplek waar privacy en veilig wonen wordt gecombineerd met alle voordelen van samenwonen in een groep. Knarrenhof woningen zijn ontworpen vanuit een onderhoudsarm en energiebesparend perspectief”, legt Wolters uit. De sloopovereenkomst voor het huidige schoolgebouw is inmiddels ondertekend. Het definitieve ontwerp is bijna gereed.

Stichting Knarrenhof start op korte termijn met het toewijzen van de woningen. Woensdagavond 21 december om 20 uur is er een digitale informatieavond over Knarrenhof Surhuisterveen. „Dan presenteert Stichting Knarrenhof het plan en wordt besproken hoe belangstellenden een woning kunnen kopen. Iedereen is welkom op de digitale informatiebijeenkomst”, laat Wolters weten.

Nieuws

menu