Diamant flonkert bij echtpaar De Poel in Gerkesklooster

Appie de Poel (18 oktober 1937) uit Stroobos en Froukje Lindeboom (31 juli 1940) uit Opende gaven elkaar zestig jaar geleden het jawoord. Fokke Ophuis

Het was maandag 19 december 60 jaar geleden dat Appie de Poel (18 oktober 1937) uit Stroobos en Froukje Lindeboom (31 juli 1940) uit Opende elkaar het jawoord gaven.
Lees meer over
De Feanster

Op een zondagmiddag in 1959 ging Appie de Poel samen met een vriend een blokje om in de auto. Ze zagen twee jonge dames staan en raakten met hen aan de praat. Eén van de meisjes was Froukje Lindeboom. De vonk sloeg over het jonge paar kreeg verkering. Ruim drie jaar later trouwden ze en kregen een eigen plekje in Gerkesklooster. Later bouwde De Poel een woning elders in Gerkesklooster, waar het echtpaar nog altijd woont. Het paar kreeg drie kinderen, een dochter en twee zonen. Inmiddels is de familie uitgebreid met vier kleinkinderen en zelfs vijf achterkleinkinderen.

De Poel werkte na zijn diensttijd onder andere bij een loonbedrijf. Ook was hij internationaal chauffeur. Kort na zijn huwelijk ging hij aan de slag als timmerman bij Ballast Nedam in Groningen. Daar werd hij later uitvoerder en projectleider. Mevrouw De Poel werkte voor haar trouwen jarenlang als huishoudelijke hulp. Zoals gebruikelijk was in die tijd, stopte mevrouw daarmee toen ze trouwde. Na de komst van de kinderen zorgde zij thuis voor de huishouding.

Schaatsliefhebber

De Poel was een echte schaatsliefhebber. Op 18-jarige leeftijd reed hij de Elfstedentocht. Hij is ook jarenlang vrijwilliger geweest bij de kerk en penningmeester van Plaatselijk Belang. Zijn wederhelft was de eerste vrouwelijke ouderling van de Gereformeerde kerk in Gerkesklooster. Verder was zij voorzitter van de vrouwenbond NGVB.

Het paar genoot jarenlang van hun vakanties met de boot. Eerst alleen in Nederland, later werden er ook vaartochten gemaakt naar Duitsland en Frankrijk. De gezondheid is heel behoorlijk, ze wonen nog zelfstandig met enige hulp in de huishouding. Burgemeester Oebele Brouwer kwam het paar namens de gemeente Achtkarspelen feliciteren.

Nieuws

menu