Bloemsierkunstenaar Melissa uit Harkema gaat naar internationale wedstrijd in Manchester

Melissa druk bezig met één van bloemsierkunstwerken

Melissa druk bezig met één van bloemsierkunstwerken Eigen foto

Melissa Smedes uit Harkema is er elk vrij uurtje mee bezig: ze maakt bloemsierkunstwerken en won onlangs de Nederlandse voorronde van de Interflora World Cup. Ze vertrekt in september naar Manchester en hoopt internationaal door te breken als bloemsierkunstenaar.
Lees meer over
De Feanster

Het hele team van bloemenwinkel Amfora uit Surhuisterveen, waar de 26-jarige Melissa sinds drie jaar werkt, gaat een weekend mee naar Engeland. Eigenaresse Hannie en collega’s Joukje, Maria en Berber genieten van het succes van hun collega. ,,Ze maakt niet gewone bosjes bloemen. Je moet echt heel groot denken. Het zijn echte kunstwerken, die je niet in een winkel kunt verkopen”, verduidelijkt werkgever Hannie.

Ze heeft haar drie opdrachten voor de World Cup al binnen, maar wil er niet teveel over kwijt. ,,Het thema is ‘Our natural world’, maar verder kan ik niks zeggen”, aldus Melissa, die nauw samenwerkt met haar heit bij het maken van de bloemsierkunstwerken. ,,Als ik hem niet had, dan wist ik het niet”, legt ze uit. ,,Hij helpt met de technische dingen, het lassen, denkt mee over constructies en blijft altijd rustig.”

Internationaal

Ze vertrekt voor een week naar Manchester om zich te meten met internationale concullega’s. Ze doet al een aantal jaren mee aan wedstrijden en ziet haar deelname aan de Interflora World Cup als het voorlopige hoogtepunt. ,,Ik hou van bloemen, creatief zijn en de wedstrijden heb ik echt nodig om steeds beter te worden in de bloemsierkunst.”

Bij haar sollicitatie heeft Melissa direct aangegeven dat ze in de wedstrijdwereld door wilde gaan, aldus Hannie. ,,Ze is altijd bezig, naast haar werk hier in de bloemenwinkel”. Het half jaar dat ik nog hebt voor de World Cup, heb ik echt wel nodig”, legt Melissa uit. ,,Het is moeilijk uit te leggen hoeveel tijd het kost voor er een definitief ontwerp ligt. Verder moet ik ook nog sponsoren zoeken voor de reis. Ik neem alles mee: de ondergronden, het gereedschap en moet ter plekke de bloemen toevoegen.”

Droom

Ze hoopt om in Manchester in de schijnwerpers te komen met haar spectaculaire bloemsierkunstwerken. ,,Er komen mensen vanuit de hele wereld. Ik hoop dat ik op den duur internationale opdrachten binnensleep”, zo omschrijft Melissa haar toekomstdroom als bloemsierkunstenaar.