Augustinusga viert 1000-jarig bestaan: in mei is het feest in het dorp

Vlnr; Hepke van der Merk, Arie Brandsma en Alle Kramer Foto: Yke Bremer
De plannen voor de feestweek omtrent het 1000-jarige bestaan van het dorp, bestonden al een paar jaar. ,,Maar door corona kon het niet eerder doorgaan”, leggen voorzitter Alle Kramer en bestuurslid Arie Brandsma van dorpsbelang uit. ,,We hebben het nu opgepakt en hebben alle verenigingen gevraagd om mee te werken. Zo hebben we een mooi programma samengesteld met voor jong en oud wat leuks. De officiële opening voor genodigden is op 8 mei en dan zullen we natuurlijk refereren aan de 1000-jarige geschiedenis van het dorp in woord en beeld.”
Historie
In de geschiedenisboeken is geen jaartal te vinden van de stichting van het dorp Augustinusga, aldus Hepke van der Merk, die zich interesseert voor de dorpsgeschiedenis. ,,We weten dat het rond het jaar 1000 is ontstaan. Niet op de huidige locatie, maar op de Tjoele, op de plek waar de Lauwers en de oude Ried samenkwamen”, legt Van der Merk uit. ,,Het is meer richting Blauforlaet, waar toen natuurlijk nog geen Prinses Margriet kanaal liep.”
De plek bleek al snel te nat te zijn en het land begon te zakken. ,,Daarom gingen ze op zoek naar een drogere plek en kwamen hier terecht op een hogere zandrug. En zo is Augustinusga op deze plek ontstaan”, legt Van der Merk uit. ,,Verder weten we dat rond 1350 de huidige kerk is gebouwd, die in 1580 geplunderd en in de brand gestoken is door de Spanjaarden. In 1511 wordt er al melding gemaakt van een schoolmeester en was er dus al een school in het dorp. Augustinusga is heel lang het hoofddorp van Achtkarspelen geweest en tot 1827 stond het grietenijhuis (gemeentehuis red.) hier. ”
Naam
De naam Augustinusga is te herleiden naar kerkvader Augustinus van Hippo, gaat van der Merk verder. ,,Hij wordt ook wel de belangrijkste kerkvader van het Westen genoemd en hij leefde van 354 tot 430 na Christus. De naam van het dorp is op verschillende manieren geschreven, zoals Augustynsga (1454), Aukestinusga (1641) en vanaf 1786 als Augustinusga. “
Beroemdheden zoals de gebroeders Gerke en Buwe Harkema komen uit Augustinusga. ,,Ze zijn de stichters van het Gerkesklooster en Buweklooster bij Drogeham. Verder is de bekende kunstschilder Willem Bartele van der Kooi in ons dorp geboren en heeft de tweevoudig moordenaar Durk Tabak – vriend van IJje Wiekstra – in Augustinusga gewoond”, weet Van der Merk te vertellen.
Feest
Het feestprogramma in mei bestaat onder andere uit een kuiertocht, kinderdisco, bingo, een workshop muziek, ouderenmiddag, Blij dat ik glij en een matinee met zanger. ,,De klapper wordt wel de Night of the Proms met Vangrail, waaraan fanfare De Bazuin meewerkt”, aldus de bestuursleden van Dorpsbelang Stynsgea.