Feestje bij het schiphuis aan de Workumertrekweg: het is gelukt om met zonnepanelen geld te verdienen voor verenigingen en particulieren in Bolsward

De eerste opbrengsten van het zonnepanelenproject van DEBo op het schiphuis aan de Workumertrekweg zijn er ‘eindelijk’. Voetbalclub SC Bolsward heeft als afnemer van deze lokale energiebron 300 euro ontvangen. De eerste kWh’s zijn geproduceerd, oftewel reden voor een bescheiden openingsfestijn bij het schiphuis aanstaande zaterdag om 14.00 uur. Ook de elektrische deelauto staat er zaterdag en is klaar voor een proefritje.

Voorbeeld van een energiecoöperatie, die met zonnepanelen op het dak van een schiphuis energie levert aan huishoudens en bedrijven in de omgeving.

Voorbeeld van een energiecoöperatie, die met zonnepanelen op het dak van een schiphuis energie levert aan huishoudens en bedrijven in de omgeving. Foto: Johan Vogelzang

Lees meer over
Bolswards Nieuwsblad

Voorzitter Titus Hettinga van energiecoöperatie DEBo legt uit: ,,Op het schiphuis liggen nu 138 panelen van 410 Wp, goed voor de productie van bijna 50.000 kWh per jaar. Toen eind 2017 de provincie met een extra subsidie kwam, leek het DEBo haalbaar om in samenwerking met de watersportvereniging BWS een SCE-project op te starten. Een project waarbij de landelijke overheid 15 jaar garant staat voor een minimale opbrengst.”

De provincie deed er nog een positief financieel schepje bovenop