Stelling van de week | Ik ben voor een werkweek van vier dagen

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vakbond CNV pleit alweer voor een werkweek van vier dagen, van dertig uur om precies te zijn. Volgens voorzitter Piet Fortuin uit Drachten geeft het meer lucht én levert het ook nog eens miljarden euro’s op. Uit nieuw onderzoek blijkt volgens de vakbond dat dit dé oplossing is voor de vastlopende arbeidsmarkt.
Lees meer over
Bolswards Nieuwsblad

Het is niet de eerste keer dat het CNV met deze oproep komt. De vakbond riep eind 2019 al dat het goed voor Nederland zou zijn om het fulltime werken - tussen de 36 en 40 uur - wat meer los te laten. Het zou, zei de Drachtster voorzitter Piet Fortuin destijds in interviews, ziekteverzuim en burn-outs moeten voorkomen en leiden tot een betere balans tussen werk en privé.

Nadien kwam de bond vaker naar buiten met onderzoeken waaruit zou blijken dat er veel draagvlak is voor een kortere werkweek. Zo ook donderdag. Opiniepeiler Maurice de Hond voerde in opdracht van CNV een onderzoek uit onder 3.000 werkenden. Meer dan de helft (54 procent) verwacht dat over tien jaar een werkweek van 30 uren de norm is. Bijna de helft vindt vijf dagen werken niet meer van deze tijd.

Ben jij ook voorstander van een werkweek van dertig uur?