Samen met

Na twee jaar verplichte coronaleegte, is de Kerststal weer terug in het centrum van Bolsward

Foto van een eerdere editie van de levende Kerststal in de monumentale Broerekerk in Bolsward. Eigen foto

Na twee jaren van verplichte coronaleegte in het centrum van de stad, is het nu weer tijd voor een echte Kerstmarkt in Bolsward. De organisatoren verwachten dat een zestig jaar oud Mariabeeld het pronkstuk wordt van de ‘levende’ kerststal die vrijdag 16 december om 16.00 uur wordt geopend.
Lees meer over
Bolswards Nieuwsblad
Súdwest-Fryslân

Bolswarder vrijwilligers Anton van der Weide, Titus Hettinga en Hans Bouwsma staan weer in de startblokken voor de ‘levende’ kerststal in de Broerekerk. De vrijwillige werkgroep is intussen uitgebreid met Hans Kroese, Piet van der Werf, Harry Keuning en Theo van er Werf. Laatstgenoemde zorgt bij muzikale optredens voor licht en geluid.

Mariabeeld en andere originele kerstbeelden in de stal

,,Blikvanger wordt ongetwijfeld een zestig jaar oud Mariabeeld, dat tezamen met de andere originele beelden de kerststal bevolkt’‘, zegt Anton van der Weide. ,,Wij beginnen met de opbouw van de kerststal op donderdag 15 december.”

Een dag later, vrijdag 16 december, ‘s avonds om 19.00 uur, gaat de levende kerststal open voor het publiek. De kerststal is vanaf die vrijdagavond tot en met donderdag 29 december voor het publiek te bewonderen. De openingstijden zijn van ‘s morgens 10.00 uur tot ‘s avonds 21.00 uur. Behalve op kerstavond, 24 december, dan is de kerststal tot middernacht te bezichtigen.

De Broerekerk wordt in bijpassende sfeer aangekleed en ingericht

De Broerekerk wordt sfeervol aangekleed met drie fairy bells, kerstgroen, pakken stro en houten landbouwhekken. Tuincentrum Walinga doet geheel belangeloos mee, evenals het Weeshuis - voor het beschikbaar stellen van de ezels - en Tseard Dijkstra uit Folsgare die de kudde schapen verzorgt. Ook vereniging Ondernemend Bolsward steunt het initiatief van de ‘kerststal-commissie’.

Net als altijd staat achterin de Broerekerk een bus, waarin bezoekers een gift kunnen deponeren. Mede dankzij het vele bezoek is de opbrengst meestal voldoende om de noodzakelijke kosten van voer en onderhoud te betalen, verwachten de organisatoren.

Aanmelden om er op te treden, is nog mogelijk

De kerststal wordt jaarlijks omlijst door allerlei optredens van koren en muziekgroepen. ,,Koren, korpsen, muziekgroepen - maar wel akoestisch - kunnen zich bij mij aanmelden op 06-21871122. Wie zich vooraf opgeeft, heeft automatisch toestemming voor een optreden’‘, zegt Van der Weide.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Bolswards Nieuwsblad

Nieuws

menu