Gemeentearchivaris Jack de Vries van Súdwest-Fryslân voelt zich als kind in snoepwinkel. 'Er liggen hier zóveel verhalen, dat is geweldig'

Gemeentearchivaris van Súdwest-Fryslân Jack de Vries (62) voelt zich als een kind in een snoepfabriek, vanwege de ‘honderdduizend verhalen’ in de archieven van de voormalige veertien gemeenten die nu Súdwest vormen, met zes van de elf steden. Eigenlijk zeven – de stad Sloten ook - omdat het archief van De Fryske Marren ook door Súdwest wordt bewaard. Er zijn nog zoveel verhalen die verteld moeten worden en van papier naar digitaal moeten worden overgezet: hij geniet volop.

Gemeente-archivaris Jack de Vries van Súdwest Fryslân poseert voor cultuurhistorisch centrum De Tiid in Bolsward: de plek waar kilometers aan archieven worden bewaard.

Gemeente-archivaris Jack de Vries van Súdwest Fryslân poseert voor cultuurhistorisch centrum De Tiid in Bolsward: de plek waar kilometers aan archieven worden bewaard. Foto: Johan Vogelzang

Lees meer over
Bolswards Nieuwsblad

De functies uit zijn eigen verleden helpen hem in zijn huidige baan. Hij is ooit afgestudeerd als leraar aan de Pedagogische Academie, die kennis komt hem nu van pas bij het geven van workshops in cultuurhistorisch centrum De Tiid in Bolsward. Ook plaatst hij regelmatig verschillende interessante verhalen op verschillende Facebookpagina’s. Daar komt zijn werkervaring op de communicatie-afdeling van de provincie Fryslân van pas. In verschillende functies heeft hij 33 jaar voor de provincie gewerkt.

In januari 2020 vanuit Sneek begonnen de archieven te verzamelen en te ordenen