Van één werknemer naar 65, in 25 jaar tijd: het bijzondere verhaal van KM Yachtbuilders en de poolexpeditiejachten uit Makkum

Eeuwe Kooi (nu 52) startte 25 geleden met stalling en jachtonderhoud samen met één medewerker. Deze Dirk werkt er inmiddels nog altijd, inmiddels omringd door zo’n 65 collega’s. Zelf jachten bouwen was eerst helemaal niet de bedoeling van Eeuwe en hem. Toen de buurman Damstra Jachtbouw in 1998 failliet ging en enkele van diens klanten Kooi vroegen de casco-schepen af te bouwen, kwam van het een het ander en is het nu een toonaangevende scheepswerf waar bijzondere aluminium jachten worden gebouwd.

Directeur Eeuwe Kooi zeilt hier samen met Jildou Huisman van de afdeling marketing op een van de aluminium Bestevaers van de Makkumer jachtwerf.

Directeur Eeuwe Kooi zeilt hier samen met Jildou Huisman van de afdeling marketing op een van de aluminium Bestevaers van de Makkumer jachtwerf. Foto: KM Yachtbuilders Makkum

Lees meer over
Bolswards Nieuwsblad

Tegenwoordig bouwt KM Yachtbuilders zelfs poolexpeditieschepen die speciaal gemaakt worden om op (klimaat)onderzoek te gaan in zowel de zuidpool als de noordpool. Daarnaast levert het twee tot driemaal per jaar een nieuw aluminium Bestevaer-jacht af, ook een wereldwijd erkend uitstekend schip.

Eennagrootste werkgever in het havendorp Makkum