Behouden en vermeerderen van oude fruitbomenrassen die in Noord-Nederland thuishoren, gebeurt in Hemelum

Bijzonder exemplaar van een fruitboom. Foto: Flinkeboskje Hemelum
Heb je nog een oude fruitboom in de tuin staan, die het niet lang meer zal maken en die je toch wilt behouden, dan moet je deze boom gaan enten. Op een onderstam van een zaailing of op een speciaal geselecteerd type onderstam wordt dan een ent van deze boom vastgezet.
Wil je een boom van een bepaald ras vermeerderen, dan zul je moeten enten
De ent vergroeit zo met de onderstam om uiteindelijk tot een fruitboom uit te groeien. Dit is volgens de kenners de enige manier om de raszuiverheid te behouden, want uit een gezaaid pitje van een vrucht groeit een boom, die meestal minderwaardige niet lekkere vruchten geeft. Wil je een boom van een bepaald ras vermeerderen, dan zul je moeten enten.
Mensen die graag oude fruitrassen in de tuin willen hebben of hun oude boom willen behouden, kunnen zich zaterdag ook melden in Hemelum. De Vrienden van het Oude Fruit organiseren samen met de Hoogstambrigade Zuidwest Friesland, die oude fruitbomen snoeit in het gebied ten zuiden van de A7 en ten westen van de A6, een entdag. Tegen een kleine vergoeding voor materiaalkosten zullen deskundigen jonge boompjes enten of geïnteresseerden leren te enten.
Van oude fruitrassen die in Noord-Nederland thuishoren, is enthout aanwezig
Er is enthout aanwezig van oude fruitrassen, die in Noord-Nederland thuis horen, zoals de Dokkumer Nije, Doeke Martens, Schone van de Iephof, Drentse Paradijs, Groninger Kroon, de ouderwetse Goudreinette, Franse Kroon, Notarisappel, Sedeling, Zoete Kroon en van stoofperen als Brederode, Harm Harkespeer en Winterbergamot en van handperen als Beurré de Merode, Juttepeer, Suikerpeer, Zwijndrechtse Wijnpeer en anderen.
Als je enthout van eigen fruitbomen wilt hebben, kan dat ook. Dan moet je enkele stevige éénjarige scheuten meebrengen. Ook is het mogelijk kwetsen en pruimen te laten enten.