Aangeboden door VISIT WADDEN
Wadden

Ontdek de verhalen van het Waddengebied

Het Friese, Groningse en Noord-Hollandse kustgebied vallen allen onder het prachtige Waddengebied van Nederland, niet alleen de eilanden. Waar je ook komt, overal zijn onbekende plekken, bijzondere verhalen en verrassende smaken te ontdekken. Elke locatie, op het vasteland of op een eiland, heeft haar eigen charme en authentieke eigenschappen. Nieuwsgierig naar wat er zoal te beleven valt? Visit Wadden geeft je hieronder een zetje in de juiste richting.

AANGEBODEN DOOR VISIT WADDEN

Een gebied waar zee en wind de kustlijn vorm geven. Met duinen, droogvallende platen, kwelders en dijken. Leefgebied voor duizenden soorten planten en dieren. Rust- en voedingsgebied voor miljoenen trekvogels en vissen. Geliefd bij bewoners en bezoekers. Zo’n gebied vind je in het grootste natuurlijke getijdensysteem ter wereld met 500 kilometer Deense, Duitse en Nederlandse kust: de Waddenzee. Drie landen, één Werelderfgoed, geen dag hetzelfde.

Van Texel tot Bad Nieuweschans in Nederland en van Wilhelmshaven in Duitsland tot Esbjerg en Fanø in Denemarken, de hele Waddenzee is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Op 26 juni 2009 kregen het Nederlandse en Duitse deel de eretitel; het Deense wad volgde op 23 juni 2014. Door deze erkenning staat de Waddenzee op gelijke voet met beroemde natuurgebieden als Yellowstone Nationaal Park in de Verenigde Staten en Great Barrier Reef in Australië. Lees er meer over.

Wadden

20 keer extra bijzonder

Ben je benieuwd naar de bijzondere “Delicious Five” van het Waddengebied? Lees hier meer over vijf overheerlijke producten die je zo uit de zee kunt halen, plukken óf vinden.

In het gehele Waddengebied vind je (bijna) ontelbaar veel vogelsoorten. Bijna te veel op te noemen. Hier vind je een selectie van vijf bijzondere vogels uit het Waddengebied: de Flying Five. Naast vogels zijn er uiteraard in een waterrijk gebied als dit ook veel vissen te vinden. Lees hier meer over de Swimming Five.

In de Waddenzee kun je grote dieren vaak van dichtbij zien, onze "Big Five". Onder hen zijn de drie zoogdieren, een vogel en een vis. Kun je raden welke? Lees hier meer over de Wadden Big Five.

Smaakvolle Wadden

De ZeeVerse Vismarkt in Den Oever

De droom van iedere visliefhebber, De ZeeVerse Vismarkt in Den Oever. Iedere zaterdagochtend van 8.30 tot 12.00 uur. Hier koop je je vis rechtstreeks van de Wieringer vissers. Zij brengen de vis vrijdag aan land. Verser kan dus niet. En natuurlijk krijg je de verhalen er gratis bij. Elke week is anders. Het seizoen bepaalt het aanbod. Wil je thuis vis roken, neem dan van de markt verse vis mee, rooktips en al.

De ZeeVerse Vismarkt in Den Oever

Hermus proeft de wadden

Het Waddengebied heeft zijn eigen kenmerkende producten. Journalist Jacques Hermus verkent de culinaire wereld in de Wadden en legt zijn bevindingen vast met films.

Zelf een ware waddenmaaltijd bereiden? Op de website van Visit Wadden staan verschillende recepten uit het Waddengebied.

Wadden

De paden op

Lekker actief zijn in de buitenlucht, en ondertussen van alles zien en leren over het Waddengebied? Visit Wadden heeft een reeks aan wandel- en fietsroutes op een rijtje gezet. Hieronder staan enkele populaire routes.

Rondje Holwerd

Het " Rondje Holwerd" kost je, als je aan 1 stuk doorfietst zo’n 3 uur. Maar er is genoeg te zien dat je er zo een hele dag van kunt maken. De route start bij het projectbureau van Holwerd aan Zee. Hier worden plannen gemaakt om de oude handelsterp weer in directe verbinding te brengen met de Waddenzee. Je doorkruist terpdorpjes en ook vogelaars kunnen hun hart ophalen en onderbreek je fietstocht voor een wandeling naar de Kees Weverswadpost, een vogelkijkhut midden in de kwelder.

Bildtstars en Eigenheimers

Bildtstars en Eigenheimers is een fietsroute langs de Friese Waddenkust. Grote portretfoto’s van aardappelboeren vallen hier in het oog. In beeld en geluid krijgen fietsers verhalen te horen over hun levens en over het land dat zij bewerken. Na het afronden van deze route, zal het eten van een frietje of een bord gekookte aardappelen een heel andere beleving opleveren.

Historie en vergezichten

Oude sluizen en kazematten, een molen uit 1675, en vergezichten over de Waddenzee, het IJsselmeer en de Hollandse polder; dit alles en meer zie je tijdens de fietstocht " Genieten op Wieringen". Daarnaast kom je te weten over de bijzondere geschiedenis van het Robbenoordbos en het Dijkgatbos, die zijn ontstaan na een tragische gebeurtenis in de Tweede wereldoorlog.

Wadden

VISIT WADDEN

Veel mensen denken bij het horen van de naam ‘Wadden’ vooral aan de Waddenzee en de Waddeneilanden, geliefd onder vele natuurliefhebbers, badgasten en mensen die graag actief bezig zijn in de buitenlucht. Tegelijk is er zoveel meer te doen en te beleven in het Waddengebied. Ook de kustgebieden in Friesland, Groningen en Noord-Holland hebben elk hun kenmerkende landschappen, eigen kunst en cultuur, en waddenspecifieke bedrijven. En dat is minder bekend bij het grote publiek.

“Er is zoveel meer te doen en te beleven in het Waddengebied.”

Marketingorganisaties Merk Fryslân, Marketing Groningen en Holland boven Amsterdam hebben hun krachten gebundeld. Onder de vlag van Visit Wadden brengen zij alle bijzondere aspecten van dit UNESCO Werelderfgoed voor het voetlicht. Simpelweg vanuit de gedachte dat elk deel van dit waardevolle en bijzondere gebied de aandacht moet krijgen die het verdient.

Ook de Leeuwarder Courant schrijft regelmatig over het Waddengebied. Lees de verhalen in het speciale Waddendossier.