Zwemster Marrit Steenbergen weer op estafette naar Spelen

Marrit Steenbergen.

Zwemster Marrit Steenbergen uit Heerenveen is er voor de tweede keer in geslaagd zich als estafettezwemster te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Steenbergen deed dit op het onderdeel 100 meter vrije slag. Tijdens het plaatsingstoernooi in Rotterdam werd ze in de finale tweede in 54,29 seconde. Voor een plaats in het estafettekwartet was 54,60 vereist. Steenbergen (20) voldeed eveneens aan de limiet voor het  EK, dat voor mei volgend jaar op de rol staat. In de serie had ze aangetikt in 54,18.

Ranomi Kromowidjojo won de finale in 54,00. De Groningse had zich in de serie al voor de individuele race op de Spelen weten te plaatsen. Waar 53,62 werd gevraagd, noteerde Kromowidjojo 53,59. Ze vormt op de Spelen van Tokio op het koninginnenummer een ploeg met Femke Heemskerk (zij had eerder de limiet al behaald), Steenbergen en Kim Busch, die in Rotterdam 54,48 liet klokken.

Op de 100 meter rugslag werd de in Eindhoven trainende Steenbergen naar de B-finale verwezen. Daarin werd ze tweede in 1.04,11. Op deze afstand was Kira Toussaint een klasse apart. Zij zwom in de serie een Nederlands record: 58,91 en won de A-finale in 59,03.

Bruinsma

Paralympisch zwemster Liesette Bruinsma uit Wommels zwom op deze afstand haar nationale record uit de boeken. Ze scherpte het in Rotterdam aan tot 1.22,91. Bruinsma won, in de klasse voor blinde zwemsters, de 100 meter vrije slag in 1.07,42.

Zij is voor de tweede keer verzekerd van deelname aan de Paralympische Spelen. In Rio de Janeiro veroverde Bruinsma (20) twee keer goud, een keer zilver en twee keer brons.

Nieuws

menu