Zwak SC Heerenveen snakt naar de winterstop

De breedte van de selectie is het hele seizoen al een probleem, maar gisteren zakten tegen Heracles (1-2) ook de sterkhouders door het ijs. SC Heerenveen snakt, na een in alle facetten bewogen jaar, naar de winterstop.

Delano Burgzorg slalomt langs Jan Paul van Hecke (links) en Joey Veerman voor de 0-1.

Delano Burgzorg slalomt langs Jan Paul van Hecke (links) en Joey Veerman voor de 0-1. FOTO ANP/COR LASKER

De knullige manier waarop Lucas Woudenberg een corner weggaf, resulterend in de 0-2, pal na rust. Al die talloze ballen die zomaar over de zijlijn verdwenen. Het geruzie met de bal, die maar niet wilde uitvoeren wat diverse Heerenveen-spelers in gedachten hadden.

Lees ook | Johnny Jansen 'doodziek' van thuisnederlaag tegen Heracles

Ronduit armoedig was het, wat Heerenveen en overigens ook Heracles op de mat legde, gisteren in het Abe Lenstra-stadion. Maar pijnlijk voor Heerenveen was dat de ploeg nog ietsje slechter was dan de laagvlieger uit Almelo.

Meest illustratieve moment van de wedstrijd? De openingstreffer van Heracles, al in de 5de minuut. Vermoedelijk krijgt een pupillenvoetballer, vlak voor de aftrap op een veld van een willekeurige amateurclub, meer tegenstand dan Heracles-aanvaller Delano Burgzorg gisteren van de Heerenveen-defensie.

Ergernis en onbegrip

Hoofdrol bij die eerste tegentreffer was weggelegd voor Jan Paul van Hecke, in negatief opzicht welteverstaan.

Het is hem vergeven, al is het maar omdat jeugdige spelers nu eenmaal fouten maken. De pas 20-jarige verdediger uit Zeeland, dit seizoen zo vaak een toonbeeld van onverzettelijkheid bij Heerenveen, zal er ongetwijfeld lering uittrekken.

Bovendien was Van Hecke lang niet de enige sterkhouder die door het ijs zakte. Zijn kompaan in de achterhoede, Pawel Bochniewicz, pakte in de slotfase nota bene een rode kaart, terwijl de normaal zo betrouwbare doelman Erwin Mulder eveneens niet vrijuit ging bij de 0-1. 

Clubtopscorer Henk Veerman was weliswaar dicht bij de gelijkmaker – zijn schot belandde op de paal – maar was tegen Heracles bepaald geen balvaste spits. Verzachtende omstandigheid voor Veerman was dan weer dat hij nagenoeg niets van zijn vleugelaanvallers en Rami Hajal, de diepste middenvelder, hoefde te verwachten. 

Joey Veerman was de enige sterkhouder die kon terugkijken op een goede wedstrijd. Fraai was de rake afstandsknal van de Volendammer, subtiel waren de passjes waarmee hij strooide. Maar wat ook opviel, in woord en gebaar: zijn ergernis en onbegrip richting zijn ploeggenoten.

Smeerolie

Het is makkelijk om dat te veroordelen. Iedereen die zelf gevoetbald heeft, op wat voor niveau dan ook, moet begrip kunnen opbrengen voor Veermans frustraties. Werkelijk alle creatieve impulsen moeten immers bij hem vandaan komen. Hij verzorgt de opbouw, is de smeerolie op het middenveld, moet de steekballen geven aan de aanvallers en het liefst zelf ook nog scoren. 

En zowaar: dat lukte Veerman tegen Heracles heel behoorlijk. Maar met slechts één speler die zich aan de malaise kan onttrekken, verliest Heerenveen ook van een matige ploeg als Heracles. ,,We liepen na de openingsfase al achter de feiten aan”, zag Joey Veerman. ,,Vervolgens stond Heracles heel compact. Voor ons is het heel lastig om er dan doorheen te voetballen. Wij zijn voetballend nog niet goed genoeg.” 

Wie Heerenveen zo uitgeblust zag voetballen tegen Heracles, concludeert dat het dunne lijntje – waarop de ploeg al maandenlang balanceert – op knappen staat. ,,Persoonlijk geldt dat voor mij niet, hoor”, zei Van Hecke. ,,We hebben zowel tegen PSV (2-2, red.) als Vitesse (1-1) onlangs nog een goede tweede helft gespeeld. We verloren van Heracles, denk ik, omdat te veel jongens bij ons hun gebruikelijke niveau niet haalden. Ik hoorde daar zelf ook bij.”

Individuele flaters

Vanzelfsprekend benoemde ook Johnny Jansen vooral de individuele flaters, als hoofdoorzaak van de onnodige nederlaag. ,,Daar ben ik echt doodziek van”, zei de trainer. ,,Voor de wedstrijd maak je duidelijke afspraken met elkaar. En dan geef je het op zo’n manier weg.” 

De trainer van Heerenveen viel even stil op de vraag of Heerenveen snakt naar de winterstop. ,,Het is gewoon een ongelooflijk zwaar jaar geweest. Dat merk ik nu wel, ja. We hebben natuurlijk allemaal last van corona. Met de geboorte van mijn dochter heb ik persoonlijk een hoogtepunt meegemaakt. Maar we hebben bij de club dingen beleefd die écht heel pittig waren”, doelde Jansen vooral op het overlijden van jeugdtrainer Chris de Wagt en de vrouw van zijn assistent-trainer Hennie Spijkerman. 

Het uitduel met Feyenoord, komende woensdagavond in de Kuip, markeert voor Heerenveen het einde van de eerste seizoenshelft. Hoe dan ook sluit de ploeg van Jansen het kalenderjaar 2020 in het linkerrijtje af – een klassering waar weinigen aan de vooravond van dit seizoen rekening mee hielden. ,,We moeten ons nog één keer opladen”, aldus Jansen. ,,Vervolgens hebben we heel kort vakantie. En dan begint het feest straks weer.” 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen