Zonderland: opgelucht, blij maar kansloos

Zonderland: opgelucht, blij maar kansloos ANP

Turner Epke Zonderland landde zaterdag na een, gegeven de omstandigheden, acceptabel optreden aan de rekstok met een opgelucht gevoel op de vloer. "Ik was blij. Ik ben er niet uitgevallen, met deze voorbereiding was dit het maximaal haalbare", sprak hij niet veel later in het Ariake Gymnastics Centre van Tokio over de uitvoering van zijn oefening in de kwalificaties bij de Olympische Spelen.

Over de score (13,833) was hij reëel. "Dat is niet genoeg voor een finaleplaats." Het was een beetje dubbel, erkende hij. De olympisch kampioen van Londen 2012, finalist ook in Peking (2008) en Rio (2016), zag zijn toernooi na een moeizame voorbereiding na één optreden eindigen.

Zonderland kan maandag naar huis en gaan nadenken over zijn toekomst. "Ik voelde me gisteren redelijk fit, als ik dat twee weken had kunnen doortrekken had ik mijn oefening goed kunnen doorturnen. Het knaagt wel: met een klein beetje betere voorbereiding had het anders kunnen zijn."

De turner kampte langdurig met gezondheidsklachten. Hij acht de kans op "1 tot 5 procent" dat hij in oktober als afscheid nog op de WK uitkomt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport