Zo ziet de concurrentiestrijd bij SC Heerenveen eruit

Twee weken voor de competitiestart is het basiselftal van SC Heerenveen in grote lijnen duidelijk. Wat zijn de keuzes en opties van Johnny Jansen?

Mitchell van Bergen in duel met Neraysho Kasanwirjo van FC Groningen.

Mitchell van Bergen in duel met Neraysho Kasanwirjo van FC Groningen. FOTO ANDY ZUIDEMA

Openlijk sprak Xavier Mous zijn ambities uit. Hij was naar Heerenveen gekomen om eerste doelman te worden, vertelde de keeper vorige maand bij zijn presentatie.

Een keuze heeft Johnny Jansen nog niet gemaakt, zei de trainer van Heerenveen na het verloren oefenduel met FC Groningen (2-1). Erwin Mulder stond die wedstrijd onder de lat. Mous krijgt volgend weekend, als Heerenveen oefent tegen PEC Zwolle, weer de kans. Vervolgens hakt Jansen samen met zijn technische staf de knoop door.

Mulder heeft ontegenzeggelijk de beste papieren. De ervaren goalie is geen man van de spectaculaire reddingen. Dat hoeft ook niet. Mulder voldoet namelijk aan het belangrijkste criteria waaraan een doelman moet voldoen: betrouwbaarheid.

,,Mous is een goede keeper”, zegt Mulder over zijn concurrent. ,,Maar ik vind mezelf beter. Ik heb vorig seizoen een goed jaar gedraaid en doe nu in de voorbereiding wat ik moet doen. De trainer moet straks maar een keuze maken.”

Milan van Ewijk is onomstreden op rechtsback. Dat is bovenal zijn eigen verdienste. De nieuweling, overgekomen van ADO Den Haag, maakt deze weken een bijzonder gretige indruk. Tegelijk heeft Van Ewijk het voordeel dat hij weinig concurrentie heeft. Hamdi Akujobi, zijn grootste bedreiging, is eigenlijk een verdedigende middenvelder.

Dan het centrale duo. Pawel Bochniewicz lijkt zeker van zijn plek. Hij wordt straks geflankeerd door Sven van Beek, die gisteren zijn officieuze debuut voor Heerenveen maakte. Van Beek werd de voorbije week gepresenteerd als een directe versterking en geldt als een karakterjongen pur sang. Zowel op- als buiten het veld moet hij van grote waarde worden.

Daarachter zitten Ibrahim Dresevic en Syb van Ottele. Laatstgenoemde speelde een prima pot tegen Groningen. Van Ottele kwam halverwege vorig seizoen over van NEC, mocht een paar maanden wennen aan zijn nieuwe club en maakte in de slotfase van het seizoen zijn eerste wedstrijdminuten voor Heerenveen.

Die lijn wil Van Ottele doortrekken. ,,Sven van Beek is er nu bijgekomen. Een goede concurrent”, aldus Van Ottele. ,,Maar ik denk dat ik er dicht tegenaan zit. Ik wil die strijd aangaan. Daarvoor ben ik hier ook.”

Achilleshiel van de defensie is zonder twijfel de linksback. Rami Kaib is aanvallend sterk, maar komt verdedigend tekort. Lucas Woudenberg heeft tegenovergestelde kwaliteiten. Vooralsnog valt de keuze op Kaib, ook omdat Woudenberg nog herstelt van een enkelblessure.

Hij is er nog. Dat is het antwoord op de vraag die elke week wordt gesteld bij Heerenveen. Vraag is echter ook wanneer Joey Veerman vertrekt, al heeft voorlopig slechts één club een concreet bod uitgebracht. De 5 miljoen euro die Hellas Verona bood werd echter resoluut door technisch manager Ferry de Haan terzijde geschoven.

Noem de kwestie-Veerman een luxeprobleem. Mocht hij uiteindelijk – tegen alle verwachtingen in – tóch in het Abe Lenstra-stadion blijven, dan heeft Heerenveen een speler van de buitencategorie. Een verkoop van Veerman maakt echter de komst van nieuwe voetballers mogelijk. Zoals een betere versie van Rodney Kongolo, die Veerman tegen Groningen op het middenveld vergezelde. Tibor Halilovic was opnieuw de diepste middenvelder, waardoor Siem de Jong het kind van de rekening lijkt te worden. Dat geldt, in iets mindere mate weliswaar, ook voor Rami Hajal. Hij geldt bij Heerenveen al jaren als een groot talent, maar voetbalt nog te druistig en te weinig taakbewust.

De voorste linie is het grootste zorgenkind voor Heerenveen. ,,We missen in de eindfase kwaliteit”, zei Jansen. ,,Dan heb ik het niet alleen over de aanvallers, maar ook in de passing naar de voorste linie.”

Met Mitchell van Bergen, Arjen van der Heide, Benjamin Nygren en Filip Stevanovic zijn de vleugelposities in principe dubbel bezet. Het schort echter aan rendement: doelpunten en assists. Heerenveen hoopt vurig dat Stevanovic daarin verandering brengt. Het Servische talent wacht nog steeds op zijn werkvergunning. Stevanovic, aandachtig toeschouwer bij het duel met Groningen, sluit komende week aan bij de selectie van Jansen.

Henk Veerman is de enige speler zonder concurrentie. ,,Het is natuurlijk niet goed dat een club als Heerenveen maar één spits in de selectie heeft”, erkent De Haan.

Heerenveen heeft echter geen geld. De club zoekt daardoor in de transfervrije sector óf bekijkt spitsen die gehuurd kunnen worden. Soepel loopt dat traject allerminst. Het is dan ook bepaald niet ondenkbaar dat Veerman bij de competitiestart, over twee weken tegen Go Ahead Eagles, nog steeds de enige centrumaanvaller is van Heerenveen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen