Zilver voor Rijpma-De Jong op 1500 meter in Calgary

Antoinette Rijpma-De Jong. FOTO ANP

Antoinette Rijpma-de Jong is zaterdag als tweede geëindigd op de 1500 meter bij de wereldbeker schaatsen in Calgary. Net als vorige week ging op het snelle Canadese ijs de winst op deze afstand naar Miho Takagi uit Japan.

Rijpma-de Jong kwam in de voorlaatste rit op het ijs en had toen de tijd van Brittany Bowe als richtpunt. De Amerikaanse had 1.53,25 gereden. Rijpma-de Jong dook daar ruim onder en reed met 1.52,70 haar een na snelste 1500 meter ooit. Daarmee was de 27-jarige schaatsster uit Rottum bovendien verzekerd van een medaille, maar in de slotrit kwamen Takagi en de Kazachse Nadezhda Morozova nog in de baan.

De Japanse had bij het ingaan van de laatste ronde ruim een halve seconde marge gepakt op de tijd van De Jong en bouwde haar voorsprong in de laatste ronde zelfs nog wat verder uit. Ze finishte in 1.52,08. Morozova pakte met 1.53,03 achter Rijpma-de Jong het brons.

Marijke Groenewoud uit Hallum stelde met de tiende tijd (1.54.68) wat teleur. Dat gold ook voor Reina Anema (Gorredijk) die met haar tijd van 1.57.57 als zestiende eindigde.

Nieuws

menu