Zakelijk SC Heerenveen verslaat FC Emmen met ruime cijfers

Spelers van SC Heerenveen vieren de 1-0 tegen FC Emmen. De beren op de tribune kijken toe. FOTO ANP

Efficiënt en bovenal dankbaar gebruikmakend van de fouten van de tegenstander. Zie hier het verhaal van de ruime overwinning die SC Heerenveen boekte op FC Emmen (4-0), waardoor de ploeg van Johnny Jansen in ieder geval een dag klom naar de derde plek in de eredivisie.

Johnny Jansen vroeg om een reactie van zijn elftal, na de grote nederlaag van een week eerder tegen Ajax (5-1). De trainer van SC Heerenveen hamerde, een dag voor de wedstrijd tegen Emmen, vooral op agressiviteit en intensiteit – eigenschappen die hij in Amsterdam zo had gemist.

Wat dat betreft was het toch even schrikken, het eerste halfuur in het Abe Lenstra-stadion. Niet dat Heerenveen zich continu door Emmen liet aftroeven, maar de ploeg van Jansen grossierde bovenal in balverlies. Joey Veerman, de man bij wie de aanvallen van Heerenveen meestal beginnen, werd bovendien vastgezet door Emmen-middenvelder Simon Tibbling.

Twee kansen, twee goals

Wat ook meespeelde: Emmen voetbalde in de openingsfase heel behoorlijk. De Drenten, die nog steeds wachten op de eerste competitieoverwinning van dit seizoen, combineerden het grootste deel van de eerste helft gemakkelijker. Het overwicht van Emmen leverde, behalve een rits corners, echter weinig kansen op.

Heerenveen was beduidend effectiever. Twee fouten van Emmen, beide keren van middenvelder Hilal Ben Moussa, leverden namelijk meteen twee doelpunten op. Henk Veerman en Benjamin Nygren, die voor het eerst in de basis begon, waren trefzeker. Mitchell van Bergen had het duel voor rust al moeten beslissen, maar de vleugelaanvaller stuitte op Emmen-doelman Dennis Telgenkamp.

Rode kaarten Emmen

Vlak na rust was het duel alsnog gespeeld. Tibbling pakte binnen een paar minuten twee gele kaarten, waardoor Heerenveen het grootste gedeelte van de tweede helft tegen tien man voetbalde. Rodney Kongolo maakte met een kunstig hakje de 3-0, waarna Henk Veerman (droge knal) het slotakkoord verzorgde.

Emmen haalde het eindsignaal uiteindelijk ook niet met tien spelers. Nikolai Laursen werd in de slotfase van het veld gestuurd na een overtreding op Pawel Bochniewicz.

Heerenveen wacht dinsdagavond in het Abe Lenstra-stadion het bekerduel met TOP Oss. Volgende week zondag gaat de ploeg van Jansen voor de competitie op bezoek bij Sparta.

Het verloop van de hele wedstrijd van minuut tot minuut teruglezen? Dat kan, klik hier voor het liveblog van SC Heerenveen-FC Emmen.

Nieuws

menu