Yuki Kobayashi is bezig aan zijn laatste maanden bij SC Heerenveen

Yuki Kobayashi is bezig aan zijn afscheidstournee bij SC Heerenveen. De club kon zijn aflopende contract verlengen, maar maakt daar geen gebruik van.

Yuki Kobayashi (links) namens SC Heerenveen in duel met Charlison Benschop van De Graafschap. FOTO VI IMAGES

Yuki Kobayashi (links) namens SC Heerenveen in duel met Charlison Benschop van De Graafschap. FOTO VI IMAGES

Het naderende vertrek van de Japanner zorgt voor een dubbel gevoel bij Heerenveen. Kobayashi is met zijn 26 jaar nog relatief jong, bewees zeker tijdens zijn eerste seizoen van meerwaarde te kunnen zijn voor Heerenveen en is bovendien sinds kort weer Japans international. Kobayashi stond dinsdag in de basis bij de 1-0 overwinning op Bolivia.

De middenvelder is, kortom, een speler die normaal gesproken geld zou moeten opleveren. Toch trekt Kobayashi straks als transfervrije speler de deur van het Abe Lenstra-stadion achter zich dicht.

Onverantwoord

De beslissing van Heerenveen is echter niet meer dan logisch, gezien het exorbitante salaris dat Kobayashi verdient. Voetballers van buiten de EU strijken jaarlijks minimaal 417.000 euro op. Gezien de financiële situatie van Heerenveen was het ronduit onverantwoord om de optie in het contract van Kobayashi te lichten, die hem tot medio 2021 speler van Heerenveen zou maken.

Heerenveen nam Kobayashi drie jaar geleden voor een bescheiden transfersom over van Júbilo Iwata. Pas de laatste twee jaren drukt hij zwaar op de salariskosten, want Heerenveen hoefde in zijn eerste seizoen nog niet het volle pond te betalen. De niet-EU-regel kon destijds worden omzeild als voetballers van ver aan hun eerste jaar in Europa bezig waren.

Kobayashi voetbalde de afgelopen seizoenen met wisselend succes bij Heerenveen, maar is zeker intern een gewaardeerde speler.

In het ideale scenario zou Heerenveen zijn contract willen verlengen, om Kobayashi vervolgens deze zomer te verkopen. De club kan en wil dat risico niet nemen. De afgelopen jaren was er nagenoeg geen belangstelling voor de Japanner. Slechts Deportivo La Coruña wierp op de slotdag van de afgelopen transferperiode een hengeltje uit, maar concreet werd die interesse niet.

Verlenging met kans op vertrek

Heerenveen maakt wél gebruik van de optie in de aflopende verbintenis van Daniel Høegh. De verdediger staat hierdoor nog een jaar langer onder contract. ,,Daar was helemaal geen twijfel over”, zegt technisch manager Gerry Hamstra. ,,Daniel is een goede speler voor ons. We zijn blij dat hij nog een jaar bij ons blijft.”

Kanttekening: mogelijk valt er in de zomer over een vertrek te praten. Heerenveen kan voor Høegh nu immers wel een transferbedrag vragen. Hamstra: ,,We kijken na het seizoen hoe we met elkaar verder gaan.”

Stijn Schaars heeft nog geen nieuw voorstel gekregen. Zoals het nu staat vertrekt de aanvoerder na dit seizoen bij Heerenveen, al houdt de club de deur vooralsnog op een kier. ,,Stijn is weer helemaal fit”, zegt Hamstra. ,,Met hem gaan we later in gesprek. Hij heeft natuurlijk een geweldige carrière gehad. Stijn denkt na over hoe hij de toekomst ziet. Wij gaan als club ook kijken wat we willen en vervolgens moeten we zien of we elkaar daarin kunnen vinden.”

Verder lichtte Heerenveen de eenzijdige opties in de contracten van Lucas Woudenberg, Jizz Hornkamp en Jordy Bruijn. Laatstgenoemde speler wordt momenteel verhuurd aan NEC.

Het drietal ligt sowieso nog tot medio 2020 vast bij Heerenveen. Maar daar blijft het, als het aan de club ligt, niet bij. ,,We zijn met Lucas, Jizz en Jordy in gesprek om ze nog langer aan ons te binden”, zegt Hamstra.

Schmidt vertrekt

Zeker is wel dat Doke Schmidt en reservedoelman Jan Bekkema na dit seizoen ergens anders spelen. Schmidt doorliep de opleiding van Heerenveen en debuteerde in 2011 in het eerste elftal. Hij kwam de afgelopen jaren, mede door blessures, weinig aan spelen toe. ,,Met Doke zijn we tot een gezamenlijk besluit gekomen”, aldus Hamstra. ,,Een nieuwe uitdaging is voor iedereen het beste.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen