Ysbrand Galama levert sprong van zijn leven af

Ysbrand Galama FOTO HENK JAN DIJKS

Ysbrand Galama is al in topvorm. De Workumer won gisteravond met een persoonlijk record van 21,53 de vierde ljepperij van dit seizoen.

Het was flink schrikken voor de aanwezigen op de schansen van Sint Japik in Winsum. Schrikken van zowel de prachtige (en zo vroeg in het seizoen zeker nog niet verwachte) topsprong van Galama als van zijn vreugdeuitbarsting.

Op voor Ysbrand Galama typerende wijze werd de unieke prestatie gevierd in het zandbed. En hij herhaalde de vreugdeuitbarsting nog eens toen het scorebord 21,53 als afstand toonde. Jarenlang vocht de eigenzinnige ljepper tegen de magische 21 metergrens. In 2012 zette de Heidenskipster een pr neer van 20,77, om vervolgens zeven jaar te moeten wachten om die verder aan te scherpen.Vorig seizoen rekende Galama af met zijn grootste sportieve frustratie; op 20 juli 2019 sprong hij 21,21.

Gisteravond bewees hij met 21,53 (en daarna 21,00) dat er nog meer in het even bonkige als atletische lijf zit. Dat hij daarmee de dagtitel won – zijn tweede van het seizoen – was logisch. Nard Brandsma werd tweede in de topklasse met 19,51. Daarmee beet de regerend Fries kampioen ook nog eens in het stof ten opzichte van de winnaar van de tweede klasse. Bart Helmholt noteerde dinsdagavond al 20,14. Daarmee verzekerde de Burgumer, die zich dit seizoen weer waagt aan wedstrijden, zich vlotjes van een terugkeer in de topklasse.

Na de vijfde ljepperij (morgen in Buitenpost) wordt een tussenbalans opgemaakt, met bijbehorende promotie/degradatie. Helmholt heeft een dermate goed klassement (de beste drie afstanden) dat een plekje in de hoogste klasse een zekerheidje is. Helmholt zal een publiekstrekker zijn, zoals Marrit van der Wal dat bij de vrouwen is. Zij behield gisteravond haar ongeslagen status en won met 16,45.

Nieuws

menu