Ype Smid: nieuw voorzitterschap van Cambuur is tijdelijk en bedoeld om stadiondossier vlot te trekken

Ype Smid komt terug als voorzitter van Cambuur. Maar niet voor de lange termijn. ,,Twee, drie jaar. Maar ik ben eerder weg als het kan.”

Ype Smid.

Ype Smid. Foto: Henk Jan Dijks

Het vlottrekken van het stadiondossier, dat is de motivatie van Ype Smid om terug te keren als voorzitter van Cambuur. ,,Ik denk dat ik daar een bijdrage aan kan leveren. Al moet ik me wel even verdiepen in de laatste ontwikkelingen.” Smid was eerder tussen 2011 en 2018 voorzitter van Cambuur.

Woensdag maakte deze krant de rentree van Smid bekend . Dat leidde direct tot veel ophef. Twee leden van de Raad van Commissarissen (Jan Koster en Harry van der Zee) maakten bekend op te stappen. Ook Gerald van den Belt zou omwille van de terugkeer van Smid willen vertrekken bij Cambuur.

Commissaris Jan Koster zei tegen LC dat zowel de directie als de Raad van Commissarissen tegen de komst van Smid waren. De bezwaren tegen Smid toelichten, deed Koster niet. Ook de directie sprak zich niet in het openbaar uit. Ype Smid zelf, maar ook Cees Anceaux, de voorzitter van het stichtingsbestuur hulden zich in stilzwijgen.

Het verhaal over de terugkeer van Ype Smid begint in de zomer van 2019 als er een conflict is tussen de directie van Cambuur en de Raad van Commissarissen (RvC). Voorzitter Johan Schikker en Rudy Douma stappen op. Ook Jan Koster wilde stoppen, maar bleef aan in het belang van de club. Twee nieuwe commissarissen worden gevonden: Harry van der Zee en Bert Hollander. Maar een voorzitter vinden, dat lukte niet.

Deze zomer benaderde de RvC het stichtingsbestuur, het hoogste orgaan binnen de club, om mee te denken over geschikte kandidaten voor het voorzitterschap. ,,Wij hebben geholpen met zoeken. Maar dat viel niet mee. Uiteindelijk kwamen we dit najaar bij Ype Smid uit”, zegt Anceaux, voorzitter van het achtkoppige stichtingsbestuur. ,,Hij heeft de kennis voor het stadiondossier. En de RvC zat al bijna anderhalf jaar zonder voorzitter.”

Dat een terugkeer van Smid voor- en tegenstanders kent, daarvan was Anceaux zich bewust. ,,Ja, maar hij heeft ook bewezen succesvol te zijn. Hij heeft Cambuur gered in 2010 en het Spelersfonds opgericht. En zit goed in het stadiondossier.”

Zwager in stichtingsbestuur

In de wandelgangen zijn er mensen die suggereren dat Smid - die op de achtergrond altijd betrokken is gebleven bij de club - zijn invloed zou hebben gebruikt om het stichtingsbestuur naar zijn hand te zetten. Bijvoorbeeld door de benoeming van Bert van Dijk, zijn zwager, in het stichtingsbestuur. ,,Het is mijn zwager, dat klopt. Maar anderen hebben zijn naam geopperd en hij voldoet aan alle eisen”, reageert Smid. Het stichtingsbestuur bestaat uit acht leden en stemde in oktober uiteindelijk unaniem voor de voordracht van Ype Smid.

Smid is zich ervan bewust dat zijn terugkeer emoties oproept. ,,Het stuk van Gerard Bos in de krant vrijdag, met de plussen en minnen van mijn terugkeer; ik kon me er voor 95 procent in vinden.”

Van den Belt

Dat zijn terugkeer zou leiden tot het vertrek van financieel directeur Gerald van der Belt, gelooft Smid niet. ,,Ik heb hem gesproken, hij heeft dat niet tegen mij gezegd.” Van der Belt zelf wilde momenteel niet reageren.

Ook heeft Smid al een eerste gesprek gevoerd met Wyckerveste, de projectontwikkelaar van het Cambuur-stadion die vorige week de handdoek in de ring gooide. ,,Ik moest in het Zuiden zijn en ben langs gegaan om hun kant van het verhaal te horen. Of daar nog een opening inzit? Dat vraag ik me af, maar we hebben wel met hen te dealen omdat zij grondposities hebben.”

Maandag wordt Smid officieel voorgedragen als voorzitter. Diezelfde avond wordt Harjan van Dam voorgedragen als nieuwe commissaris. Daarmee bestaat de RvC van Cambuur weer uit het verplichte aantal van minimaal drie personen. Commissarissen Jan Koster en Harry van der Zee vertrekken per 1 december.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur