Ype Smid géén voorzitter Cambuur, Van den Belt blijft

Ype Smid. Foto: Henk Jan Dijks

Ype Smid heeft besloten om toch geen voorzitter te worden van de Raad van Commissarissen van SC Cambuur. Dat heeft hij zaterdag bekendgemaakt. Financieel directeur Gerald van den Belt blijft bij de club.

Het besluit van Smid volgt op de onrust die was ontstaan nadat deze week via deze krant uitlekte dat hij terug zou keren in de rol van voorzitter. Die bekleedde hij eerder al tussen 2011 en 2018. Het stichtingsbestuur stelde al enige tijd geleden een rentree voor, maar binnen de RvC en directie was geen unanieme steun. Uit onderzoek bleek vervolgens dat financieel directeur Gerald van den Belt en twee commissarissen zouden vertrekken bij een terugkeer van Smid als voorzitter.

Weerstand

De timing, de gevolgen; het leidde tot weerstand binnen de club en bij supporters. ,,De onrust is niet in het belang van de club en dat moet altijd voorop staan”, laat Smid via Cambuur weten in een verklaring.

Hij vervolgt: ,,Om de rust te laten terugkeren trek ik mijn kandidatuur als voorzitter van de Raad van Commissarissen in en zal ik de club blijven steunen waar ik kan in mijn rol als erevoorzitter en certificaathouder.”

Het betekent voor Cambuur dus dat Smid zich zal blijven inzetten voor de Leeuwarders zoals hij dat al deed. Dat is goed voor de club, want die draagt hij ontegenzeglijk een warm hart toe.

Smid droeg financieel al meerdere malen bij aan de wederopstanding van Cambuur en kan door zijn netwerk persoonlijkheid ook vanuit de rol als erevoorzitter prima zich inzetten voor de club en bijvoorbeeld het stadiondossier nieuw leven inblazen.

Rest RvC wil overleg

De komst van Harjan van Dam als RvC-lid is ook van de baan, zo blijkt. Of Jan Koster en Harry van der Zee nu aanblijven als leden van de Raad van Commissarissen is nog onduidelijk. Zij zouden opstappen als Smid voorzitter zou worden. Koster wil eerst overleggen, ook met het stichtingsbestuur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur