Wimbledon: Sander Arends treft weer oud-winnaars in de volgende ronde

Leeuwarder Sander Arends versloeg donderdag één oud-winnaar van Wimbledon. In de tweede ronde wachten er twee.

Wimbledon heeft vertrouwen in verwelkomen van meer fans

Wimbledon heeft vertrouwen in verwelkomen van meer fans ANP

Arends en partner Matwé Middelkoop spelen vanmiddag (wellicht morgen) voor een plaats bij de beste 32 koppels tegen Lukasz Kubot (39 jaar) en Marcelo Melo (37). De Pool en de Braziliaan staan op het gras van Wimbledon als achtste geplaatst. Het vermaarde duo won vier jaar geleden de titel in Londen na een heroïsche vijfsetter die 4 uur en 40 minuten in beslag nam.

,,Op dit niveau tref je geen kleine jongens’’, zei de blije Arends na zijn tweede Grand-Slamzege uit zijn loopbaan. De eerste boekte de 29-jarige Leeuwarder ook met de uit Leerdam afkomstige Middelkoop (37) en eveneens op Wimbledon. Na die winst in 2018 speelden ze tot gisteren nog vijf keer samen. Telkens liep dat uit op verlies.

Goed getraind

De laatste keer was vorige week op het gras van Mallorca. De 2-0 nederlaag bood geen enkel houvast. ,,Maar we probeerden wat dingen uit en dan weet je dat het niet gesmeerd loopt’’, aldus Arends, nummer 95 van de wereldranglijst. ,,Daarna hebben we goed kunnen trainen. Het gras van Wimbledon is wat trager en dat vindt Matwé prettig. We hebben een degelijke pot gespeeld en veerkracht getoond.’’

Arends en Middelkoop (34ste van de wereld) versloegen de Oostenrijker Jürgen Melzer en de Duitser André Begemann: 7-6 (2), 4-6, 6-2. Melzer (40) won in 2010 op Wimbledon, een jaar later de US Open en bereikte eind vorig jaar nog de WK-finale in Londen. Begeman (36) is eveneens vaste klant op de Grand Slams, maar verloor dit jaar ook op de Australian Open en Roland Garros in de openingsronde.

Nerveus begin

De Leeuwarder speelde goed aan de zijde van Middelkoop, wiens vaste partner Marcelo Arevalo uit El Salvador vorige maand op Roland Garros een spierscheuring opliep. Ze moesten in de eerste set zien terug te breken, nadat Arends op 1-1 zijn opslag had ingeleverd. ,,Ik begon nerveus’’, aldus de Leeuwarder.

Op 4-5 werd de achterstand gerepareerd. Via 6-6 werd de tiebreak overtuigend gewonnen. Na 2-2 scoorden Arends en Middelkoop vijf punten op rij: 7-2 en 1-0. ,,In die fase lukte bij mij alles’’, zei de Leeuwarder.

In de tweede set kwam de eerste servedoorbraak op naam van Arends-Middelkoop, maar hun geroutineerde opponenten sloegen meteen terug. Op 4-5 pakten Begemann en Melzer via de tweede break de setwinst. Arends: ,,Dan moet je de rust zien te bewaren en blijven geloven in wat je kunt. Dat lukte. We zaten er meteen goed in.’’

De beslissende derde set werd beheerst door Arends en Middelkoop. Ze braken meteen en deden dat op 2-0 nog een keer. Pas op 4-0 deden Begemann en Melzer iets terug, maar de overwinning voor de Nederlanders kwam niet meer in gevaar: 6-2.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
tennis