Wielrenner Hooghiemster ontsnapt aan de dood op Mallorca

Rene Hooghiemster in gelukkiger tijden, vorig jaar tijdens de Omloop vd Trynwalden. Foto: Rudie Ottens

Wielrenner René Hooghiemster ligt sinds vorige week donderdag na een ongeluk tijdens een trainingsrit zwaargewond in een ziekenhuis op het Spaanse eiland Mallorca.

De Sneker klapte in een smalle afdaling frontaal op een tegemoet komend bestelbusje en brak daarbij zijn nek, rug, heup, bovenbeen, dijbeen en zes ribben. Daarnaast liep hij een slagaderlijke bloeding op.

Hij ligt op de intensive care van het plaatselijke hospitaal. ,,Ik ha alles stikken en moat bliid wêze dat ik der noch bin’’, vertelt Hooghiemster via de telefoon vier dagen na het ongeluk.

Trainingsmaat Aron de Jong uit Leeuwarden reed op kop toen in een blinde bocht naar rechts plotseling een bestelbusje opdoemde. ,,Ik ontweek hem nog net en René klapte er vol op’’, zei De Jong. ,,Het is zo’n smal weggetje, twee auto’s kunnen elkaar niet passeren, dan moeten ze al stapvoets rijden. Het was echt op het verkeerde moment op de verkeerde plaats’’, aldus de districtskampioen tijdrijden.

Drie operaties

Inmiddels heeft Hooghiemster drie operaties achter de rug en er wachten hem nu nog twee. Zijn vriendin, vader en moeder staan hem ter plekke bij. ,,Der wurdt wol goed op my past’’, aldus Hooghiemster.

De fietsende ondernemer was zoals zo vaak met vijf Friese wielrenners op het Spaanse vakantie-eiland om de basis te leggen voor het nieuwe wegseizoen. Het ongeluk gebeurde op de laatste fietsdag van het trainingskamp.

Voor Hooghiemster voelde Mallorca als zijn tweede thuis vertelde hij ooit in een interview aan de LC. ,,Ik gean altyd nei Mallorca. Dêr ha’k myn fêste adreske en ik kin dêr alle rûtes. It is myn twadde thús. Kinst dêr alle kanten út: yn de heuvels fytse, oant tûzen meter ta klimme en op it flakke lân kinst ek goeie ynterfaltrainingen dwaan.’’

Over het risico op valpartijen of ander fysiek malheur, waar een ondernemer natuurlijk niet op zit te wachten zei hij in datzelfde interview: ,,Dêr tink ik net iens oer nei.’’ Hooghiemster zou dit seizoen fietsen voor het Duitse P&S Metalltechnik Continental Team. Vorig seizoen schreef hij onder meer nog de Omloop der Kempen op zijn naam. Hooghiemster zijn handel in fietskleding gaat, ondanks het ongeluk, gewoon door.

Nieuws

menu