Wiegman denkt niet dat plaatsing EK met champagne wordt begroet

Wiegman denkt niet dat plaatsing EK met champagne wordt begroet ANP

Bondscoach Sarina Wiegman verwacht niet dat de mogelijke plaatsing voor het EK van volgend jaar met champagne wordt begroet. De voetbalsters van Oranje gaan riant aan de leiding in de kwalificatiepoule en kunnen vrijdag in Groningen ten koste van Estland al een ticket veiligstellen.

"Nee, ik verwacht niet dat er champagne aanwezig zal zijn", zei Wiegman voorafgaand aan de achtste kwalificatiewedstrijd. "Na achten mag er ook niet meer geschonken worden. En een polonaise zal er ook niet bij zijn dit keer."

Het lijkt niet de vraag óf Oranje van Estland weet te winnen, eerder hoe hoog de score uitvalt. De uitwedstrijd in Tallinn werd met 7-0 gewonnen door de ploeg van Wiegman. "Dat was voor ons toen de eerste wedstrijd na het WK, in een heel andere setting. We dachten dat we de speelsters echt moesten motiveren, maar dat bleek mee te vallen", aldus de coach.

Indruk

"Ik weet nog dat zij enorm onder de indruk waren van ons. Dat merkte je aan hoe ze tegen ons praatten en aan de felicitaties. Ze zeiden dat ze uitkeken naar de wedstrijd in Nederland, in een vol stadion. Dat zou een hele belevenis zijn voor dat team. In dat opzicht is het wel sneu voor ze dat er geen publiek bij mag zijn."

Het is veelzeggend voor de kloof tussen beide landen; waar Oranje al lange tijd stadions uitverkoopt, komt er op wedstrijden van Estland amper iemand af. "Het is inderdaad zo dat de afstand tussen toplanden en kleine landen groter is geworden. Het is belangrijk dat in sommige landen de organisatie groeit, waardoor je aantrekkelijkere wedstrijden krijgt. En dat is op dit moment niet het geval", bekent Wiegman.

Ontwikkeling

"De UEFA, FIFA en andere instanties proberen met acties, rolmodellen en programma's wel te helpen in de ontwikkeling, maar uiteindelijk begint het bij de federatie van een land zelf om voetbal te promoten en een goede structuur neer te zetten."

Wiegman verwacht dat Estland net als in het eerste duel "zich genoodzaakt voelt met het hele team voor het doel te hangen". "Ik ben pas tevreden als we goed spelen in beide helften, meer doelpunten maken en geen doelpunt tegen krijgen".

Opstelling

Wiegman gaf haar volledige opstelling nog niet prijs, maar maakte wel kenbaar dat Lize Kop de keeper is. Zij vervangt Sari van Veenendaal, die er vanwege een heupblessure niet bij is.

De wedstrijd in Groningen begint vrijdag om 19.30 uur.

Nieuws

menu