Wiebe Kort (76), succesvol schaatstrainer, zeiler en zeilmaker, overleden

Na een periode met afnemende gezondheid is woensdag 24 februari Wiebe Kort overleden. Hij is 76 jaar geworden.

De op 8 mei 1944 in Kortezwaag geboren Wiebe Kort was een bekende verschijning in de nationale zeilwereld. Hij maakte furore als zeiler - vooral in de Zestienkwadraat-klasse - en timmerde tevens aan de weg als zeilmaker.

In een van zijn zelf gebouwde Zestienkwadraten behaalde Kort in 1970 zijn eerste en enige nationale titel. Hij voer samen met Otto de Vries uit Gorredijk. Tevens was hij schaatstrainer. Van 1965 tot en met 1980 trainde Kort de gewestelijke selectie en Jong Oranje. Hij begeleidde onder andere Ria Visser en Alie Boorsma tijdens wedstrijden in heel Europa.

In 1980 begon Wiebe Kort samen met Ruud Smits een eigen zeilmakerij. Vanaf 1963 voer hij mee in vijftig Sneekweken. Kort wist de Sneekweek als stuurman negen keer te winnen. Zijn twee zonen Thijs en Erik, voortgekomen uit het huwelijk met Jellie van der Schaaf, waarmee Wiebe Kort 46 jaar was getrouwd, hebben zijn zeiltalent meegekregen. Ze hebben tientallen Nederlandse kampioenschappen en Sneekweken gewonnen.

Wiebe Bauke Kort (opa van drie kleinkinderen) kampte de laatste jaren met afnemende gezondheid, maar bleef tot zo lang het kon actief. Hij is in Appelscha overleden. Het afscheid zal in familiekring plaatsvinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport