Wereldkampioene Femke Kok is toe aan beetje rust: 'Ik merk dat it lichem wol wat leech is'

Een week na het WK afstanden voor senioren, pakte Femke Kok vijf wereldtitels bij de junioren. ,,Ik merk no dat it lichem wol wat leech is.’’

Femke Kok (links) pakte een van haar vijf wereldtitels samen met Myrthe de Boer (midden) en Marrit Fledderus op de teamsprint.

Femke Kok (links) pakte een van haar vijf wereldtitels samen met Myrthe de Boer (midden) en Marrit Fledderus op de teamsprint. FOTO WOUTER VAN DER PLOEG

Als er zondag iemand een ereplaats verdiende aan tafel bij het afsluitende banket van het WK junioren in het Poolse Tomaszów Mazowiecki, dan was het wel Femke Kok. Niet dat het negentienjarige schaatstalent uit Bij Beets een plek in de schijnwerpers op zou eisen. Daar is ze veel te nuchter voor. Maar de vijf wereldtitels die ze veroverde, maakten indruk.

Zoals Femke Kok het hele seizoen al indruk maakt. Niet alleen tussen de junioren, maar ook tussen de senioren. Een week voor het WK junioren werd ze in Salt Lake City nog wereldkampioen teamsprint bij de senioren en reed ze een wereldrecord junioren op de 500 meter. Meteen na die race stapte ze in het vliegtuig richting Polen. ,,Dy reis nei Calgary en Salt Lake City hie ik net misse wollen, mar hat der wol yn hakt’’, constateert ze.

Achtbaan na NK sprint

In Polen hield ze zichzelf de hele week voor dat het goed ging. Stiekem merkte Kok aan haar lichaam dat het beste er wel af is. ,,In protte lêst fan de jetlag haw ik net, mar it lichem is wol wat leech’’, erkent ze. 

Volgens haar coach Wouter van der Ploeg hield ze dat goed verborgen. ,,Femke is een meid van ‘ik los het zelf wel op’. Maar dat ze niet meer zo fris is als rond de jaarwisseling, merk je wel. Ze heeft een jasje uitgedaan, maar dat is niet zo gek met al die nieuwe indrukken.’’

De laatste maand bevond Kok zich in een achtbaan die eigenlijk alleen maar omhoog ging. Eind januari werd ze tussen de senioren derde bij het NK sprint en de vorige twee weekenden maakte ze eerst in Calgary haar debuut op de World Cup en daarna debuteerde ze in Salt Lake City ook op het WK afstanden.

Van snel naar trager ijs

Dit weekeinde keerde ze terug in de vertrouwde omgeving tussen de junioren. ,,Tusken de senioaren wie it mear wennen’’, zegt ze. ,,Ik bin hiel bliid dat ik dêrhinne west ha, want learst safolle. Foaral op sokke snelle banen. De timing, de snelheid, alles is oars.’’ In Polen moest ze weer wennen aan het tragere ijs.

Ze paste zich snel aan. Net als vorig jaar kroonde ze zichzelf tot beste junior van de wereld. Ze won het allroundklassement en pakte afstandstitels op de 500 en 1000 meter. Bovendien stond ze zondag zowel bij de teampursuit als de teamsprint met goud om de nek. 

Marrit Fledderus en Myrthe de Boer met Femke Kok wereldkampioen

De sprintploeg bestond met Kok, Marrit Fledderus uit Sint Nicolaasga en Myrthe de Boer uit Scharsterbrug louter uit Friese schaatssters. Fledderus pakte ook brons op de 1000 meter. Ze deed dat met blauwe knieën, die ze had overgehouden aan een harde val op de 500 meter.

Junior af: ontdekkingstocht bij senioren

Ondanks al het goud dat blonk, bleef Femke Kok ook kritisch. ,,Ik baalde wol in bytsje fan it sulver op de 1500 meter.’’ Op die afstand was Robin Groot, die tweede werd in het allroundklassement, net sneller. ,,Ik hie mysels in protte druk oplein en minsken ferwachtsje fansels ek wat fan my.’’ De zenuwen speelden haar parten, zag Van der Ploeg.

Het zat haar grote doel, het prolongeren van de allroundtitel, niet in de weg. Zondag sloot Kok haar juniorentijd af. De komende tijd gaat ze uitzoeken in welke ploeg ze haar verdere ontdekkingstocht bij de senioren voortzet. ,,Ik ha der in protte sin oan.’’

Toch was het ook raar om de juniorentijd af te sluiten. Ze rijdt alleen nog de strijd om de Zilveren bal in de Leeuwarder Elfstedenhal. Zij en Jesper Hospes zijn ambassadeurs van het sprintspektakel dat het seizoen afsluit. Maar eerst was het tijd voor een feestje. ,,In bytsje de remmen los. Ik ha echt sin oan in leuke jûn.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport